settings icon
share icon
Fråga

Hur får jag förlåtelse av Gud?

Svar


I Apostlagärningarna 13:38 (SRB16) står det, “Därför ska ni nu veta, män och bröder, att det är genom honom syndernas förlåtelse predikas för er,…"

Vad är förlåtelse och varför behöver jag det?

Ordet “förlåta” betyder att torka en skrivtavla ren, att benåda, att efterskänka en skuld. Om vi gör någon illa, vill vi ha deras förlåtelse för att relationen ska kunna upprättas. Förlåtelse ges inte för att en person förtjänar att bli förlåten. Ingen förtjänar att bli förlåten. Förlåtelse är en handling som beror på kärlek, barmhärtighet och nåd. Förlåtelse är ett beslut att inte hysa hämndlystnad mot en annan person, oavsett vad han har gjort mot dig.

Bibeln säger att vi alla är i behov av förlåtelse från Gud. Vi har syndat. I Predikaren 7:21 står det, “Men det finns ingen rättfärdig på jorden som alltid gör det goda och aldrig syndar.” I 1 Johannesbrevet 1:8 står det, “Om vi säger att vi är utan synd bedrar vi oss själva, och sanningen finns inte i oss.” All synd är uppror mot Gud (Psalm 51:6). Därför behöver vi Guds förlåtelse. Om våra synder inte blir förlåtna, får vi lida av konsekvenserna för vår synd för evigt (Matteus 25:46; Johannes 3:36).

Förlåtelse – Hur får jag det?

Gud är kärleksfull och nådig – redo att förlåta våra synder! 2 Petrusbrevet 3:9 säger, "Herren är inte sen eller dröjer med det som han har lovat, såsom en del menar, utan han har tålamod med oss och vill inte att någon ska gå förlorad, utan att alla ska få tid att omvända sig.” Gud vill förlåta oss. Därför erbjuder Han oss förlåtelse.

Det enda rättvisa straffet för våra synder är döden. I den första halvan av Romarbrevet 6:23 står det, “Syndens lön är döden…” Evig död är vad vi har förtjänat för våra synder. Gud blev, enligt sin perfekta plan, en människa – Jesus Kristus (Johannesevangeliet 1:1,14). Jesus dog på korset, han tog straffet vi förtjänade – döden. I 2 Korintierbrevet 5:21 står det, “För han som inte visste av någon synd har han gjort till synd för vår skull, för att vi skulle bli gjorda till Guds rättfärdighet i honom.” Jesus dog på korset och tog straffet som vi förtjänade! Som Gud, erbjuder Jesu död förlåtelse för hela världens synder. I 1 Johannesbrevet 2:2 står det, “Och han är försoningen för våra synder, och inte bara för våra utan också för hela världens.” Jesus stod upp från de döda och förklarade genom det sin seger över synd och död (1 Korintierbrevet 15:1-28). Pris ske Gud! Genom Jesu död och återuppståndelse, är andra hälften av Romarbrevet 6:23 sant: “… men Guds gåva är evigt liv i Kristus Jesus, vår herre.”

Vill du få dina synder förlåtna? Har du en molande känsla av skuld som du inte kan bli av med? Förlåtelse för dina synder finns om du litar på Jesus Kristus som din Frälsare. I Efesierbrevet 1:7-8 (SRB16) står det, “II honom har vi förlossning genom hans blod, syndernas förlåtelse, enligt hans nåds rikedom, som han har låtit flöda över oss med all visdom och allt förstånd,” Jesus betalade vår skuld så att vi kan bli förlåtna. Allt du behöver göra är att be Gud förlåta dig genom Jesus och tro på att Jesus dog för att betala priset för din förlåtelse – då kommer Han att förlåta dig! Johannes 3:16-17 innehåller detta fantastiska budskap, “Ty så älskade Gud världen att han gav sin enfödde Son, för att var och en som tror på honom inte ska gå förlorad utan ha evigt liv. För Gud sände inte sin Son till världen för att döma världen utan för att världen skulle bli frälst genom honom.”

Förlåtelse – är det verkligen så enkelt?

Ja, så enkelt är det! Du kan inte förtjäna förlåtelse från Gud. Du kan inte betala för din förlåtelse från Gud. Du kan bara få den, i tro, genom Guds nåd och barmhärtighet. Om du vill ta emot Jesus Kristus som din frälsare och få förlåtelse från Gud, följer här en bön som du kan be. Att be denna bön eller någon annan bön kommer inte rädda dig. Det är bara förtröstan på Jesus Kristus som kan ge förlåtelse för dina synder. Denna bön är helt enkelt ett sätt att uttrycka för Gud din tro på Honom och tacka Honom för att Han erbjuder dig Sin förlåtelse. "Gud, jag vet att jag har syndat mot Dig och förtjänar straff. Men Jesus Kristus tog straffet jag förtjänade så att jag kan bli förlåten genom att tro på Honom. Jag förtröstar på Dig för min frälsning. Tack för Din underbara nåd och förlåtelse! Amen!"

Har du blivit kristen p.g.a vad du läst här? Om det är så, var snäll och tryck på knappen ”jag har tagit emot Kristus idag” nedan.

EnglishÅtervänd till den svenska hemsidan

Hur får jag förlåtelse av Gud?
Dela denna sida: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries