settings icon
share icon
Fråga

Vem skapade Gud? Var kom Gud ifrån?

Svar


Ett vanligt argument från ateister och skeptiker är att om allting behöver en skapare, då måste också även Gud skapats. Slutsatsen är att om Gud behöver skapats, då är Gud inte Gud (och om Gud inte är Gud, så finns det naturligtvis ingen Gud). Detta är en något mer sofistikerad form av den grundläggande frågan "Vem skapade Gud?" Alla vet att någonting inte kan komma ur ingenting. Så, om Gud är "något" då måste han ha en skapats, eller hur?

Frågan är knepig eftersom det smyger i det felaktiga antagandet att Gud kom från någonstans och sedan frågar var det kan vara. Svaret är att frågan inte ens är vettig. Det är som att fråga: "Hur luktar blå?" Blått är inte i kategorin av saker som har en lukt, så frågan i sig själv är bristfällig. På samma sätt, är Gud inte i kategorin av saker som skapas eller orsakats. Gud behöver inte orsak och skapade. Han existerar helt enkelt.

Hur vet vi då detta? Vi vet att från ingenting, kommer ingenting. Så, om det någonsin fanns en tid när det fanns absolut ingenting, skulle ingenting någonsin komma till stånd. Men saker existerar. Eftersom då det aldrig kunde ha funnits absolut ingenting, har något alltid funnits. Den ständigt existerande saken är det vad vi kallar Gud. Gud är utan orsak att vara som orsakade allt annat att komma till stånd. Gud är den oskapade skaparen som skapade universum och allt i den.

EnglishÅtervänd till den svenska hemsidan

Vem skapade Gud? Var kom Gud ifrån?
Dela denna sida: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries