settings icon
share icon
Fråga

Vem är Satan?

Svar


Människors föreställningar om Satan varierar från löjlig till abstrakt. Från en liten röd kille med horn som sitter på din axel och uppmanar er att synda till ett uttryck som används för att beskriva en personifikation av det onda. Men Bibeln ger oss ett tydligt porträtt av vem Satan är och hur han påverkar våra liv. Enkelt uttryckt, Bibeln definierar Satan som en änglalik varelse som föll från sin position i himlen på grund av synd och är nu helt emot Gud, gör allt i sin makt för att omintetgöra Guds avsikter.

Satan skapades som en helig ängel. Jesaja 14:12 namnger kanske Satans namn, före syndafallet, som Lucifer. Hesekiel 28:12-14 beskriver Satan som har skapats som en kerub, uppenbarligen den högsta skapade ängel. Han blev arrogant på grund av sin skönhet och status och beslutade han ville sitta på en tron högre än Gud (Jesaja 14:13-14; Hesekiel 28:15; 1 Tim 3:6). Satans stolthet ledde till hans fall. Lägg märke till de många "Jag skall" uttalanden i Jesaja 14:12-15. På grund av sin synd spärrade Gud ut Satan från himmelen.

Satan blev härskare över denna värld och fursten av luftens kraft (Joh 12:31, 2 Kor 4:4; Ef 2:2). Han är anklagaren (Upp 12:10), frestaren (Matt 4:3; 1 Tess 3:5), och bedragaren (1 Mos 3; 2 Kor 4:4; Upp 20:3). Hans mycket namn betyder "motståndare" eller "den som motsätter sig". En annan av hans titlar, djävulen, betyder "förtalare".

Trots att han kastades ut ur himlen, försöker han fortfarande att höja sin tron ovanför Gud. Han förfalskar allt som Gud gör, i hopp om att vinna världens dyrkan och uppmuntrar motstånd mot Guds rike. Satan är den sanna källan bakom varje falsk kult och världsreligion. Satan kommer att göra allt i sin makt för att motsätta sig Gud och de som följer Gud. Däremot är Satans öde förseglat att spendera en evighet i den brinnande sjön (Upp 20:10).

EnglishÅtervänd till den svenska hemsidan

Vem är Satan?"
Dela denna sida: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries