settings icon
share icon
Fråga

Vad säger Bibeln om välståndsevangeliet?

Svar


I välståndsevangeliet, även känd som "Word of Faith", blir den troende tillsagd att använda Gud, medan sanningen i biblisk kristendom är precis tvärtom—Gud använder den troende. "Word of Faith" eller framgångsteologi ser den Helige Ande som en kraft för att komma till användning för vad den troende vill. Bibeln lär att den Helige Ande är en person som gör det möjligt för troende att göra Guds vilja. Välståndsevangelierörelsen liknar några av den destruktiva girighets sekter som infiltrerat den tidiga kyrkan. Paulus och de andra apostlarna var inte tillmötesgående eller försonande med falska lärare som förökade sådant kätteri. De identifierade dem som farligt falska lärare och uppmanade kristna att undvika dem.

Paulus varnade Timoteus om sådana män i 1 Tim 6:5, 9-11. Dessa män av "korrupt sinne" förment gudsfruktan var ett sätt att vinna och deras önskan om rikedom var en fälla som förde dem "i fördärv och undergång" (v. 9). Strävan efter rikedom är en farlig väg för kristna och en som Gud varnar: "Kärlek till pengar är en rot till allt ont. I sitt begär efter pengar har vissa kommit bort från tron och vållat sig själva mycket lidande,"(v. 10). Om rikedom var ett rimligt mål för de gudfruktiga, skulle Jesus har sagt det. Men han ville inte, utan föredrar att ha någon plats att vila sitt huvud (Matt 8:20) och undervisning hans lärjungar att göra detsamma. Man bör också komma ihåg att den enda berörda med rikedom lärjunge var Judas.

Paulus sade girighet är avgudadyrkan (Ef 5: 5) och gav Efesierbrevet att undvika någon som förde ett budskap om omoral eller girighet (Ef 5:6-7). Välstånds undervisning förbjuder Gud att arbeta på egen hand, vilket innebär att Gud inte är Herre eftersom han inte kan arbeta tills vi släpper honom fri att göra det. Tro, enligt "Word of Faith" tro läran, är inte undergiven tillit till Gud; tro är en formel genom vilken vi manipulera de andliga lagar som välstånd lärare tror styra universum. Som namnet "Word of Faith" innebär, lär denna rörelse att tron är en fråga om vad vi säga mer än som vi litar på eller vilka sanningar vi anamma och bejaka i våra hjärtan.

En favorit fras "Word of Faith" rörelsen är "positiv bekännelse". Detta hänför sig till undervisningen som själva orden har skaparkraft. Det du säger, hävdar "Word of Faith" lärare, bestämmer vad som händer dig. Dina bekännelser, särskilt tjänster du kräver av Gud, måste alla anges positivt och utan att vackla. Och Gud är skyldig att svara (som om man kan kräva någonting av Gud!). Således hänger Guds förmåga att välsigna oss förmodligen på vår tro. Jakob 4:13-16 motsäger tydligt denna undervisning: "Lyssna nu, ni som säger: 'I dag eller i morgon ska vi resa till den eller den staden, stanna där ett år och göra affärer och tjäna pengar.' Ni vet inget om morgondagen. Vad är ert liv? Ni är en dimma som syns en liten stund och sedan försvinner."

Istället för att betona vikten av rikedom, varnar Bibeln för det. Troende, särskilt ledare i kyrkan (1 Tim 3:3), skall vara fria från kärleken till pengar (Hebr 13:5). Kärleken till pengar leder till allt ont (1 Tim 6:10). Jesus varnade, "Se till att ni aktar er för all slags girighet, för livet handlar inte om att ha överflöd på ägodelar," (Luk 12:15). I skarp kontrast till "Word of Faiths" betoning på att få pengar och ägodelar i detta liv, sade Jesus, "Samla er inte skatter på jorden, där rost och mal förstör och tjuvar bryter sig in och stjäl," (Matt 6:19).

De oförsonliga motsättningarna mellan välstånd undervisning och evangeliet om vår Herre Jesus Kristus är bäst sammanfattas i Jesu ord i Matteus 6:24: "Ni kan inte tjäna både Gud och mammon."

EnglishÅtervänd till den svenska hemsidan

Vad säger Bibeln om välståndsevangeliet?"
Dela denna sida: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries