settings icon
share icon
Fråga

När kommer uppryckandet att ske i samband med vedermödan?

Svar


Tidpunkten för uppryckning i förhållande till vedermödan är en av de mest kontroversiella frågorna i kyrkan idag. De tre primära inriktningarna är pre-vedermödan (uppryckandet sker innan vedermödan), i mitten av vedermödan (uppryckandet inträffar vid eller nära mittpunkten av vedermödan), och post-vedermödan (uppryckandet sker vid slutet av vedermödan). En fjärde visa, allmänt känd som pre-vrede, är en liten modifiering av mitten av vedermödan.

För det första är det viktigt att inse syftet med vedermödan. Enligt Daniel 9:27, finns det ett sjuttionde "sju" (sju år) som ska komma. Hela Daniels profetia om sjuttio sjuor (Daniel 9:20-27) talar om nationen Israel. Det är en tid där Gud fokuserar sin uppmärksamhet på Israel. Den sjuttionde sju, vedermödan, måste också vara en tid då Gud specifikt handskas med Israel. Även om detta inte nödvändigtvis betyder att kyrkan inte också kan vara närvarande, ställer det frågan varför kyrkan skulle behöva vara på jorden under den tiden.

Den primära bibeltexten om uppryckandet är 1 Tess 4:13-18. Det sägs att alla levande troende, tillsammans med alla troende som har dött, kommer att möta Herren Jesus i luften och kommer att vara med honom för evigt. Uppryckandet är Guds sätt att ta bort sitt folk från jorden. Några verser senare, i 1 Tess 5:9, säger Paulus, "Gud har inte bestämt oss till att drabbas av vredesdomen utan till att vinna frälsning genom vår Herre Jesus Kristus." Uppenbarelseboken, som främst behandlar tidsperioden för vedermödan, är ett profetiskt budskap om hur Gud kommer att utgjuta sin vrede över jorden under vedermödan. Det verkar inkonsekvent för Gud att lova troende att de inte kommer att drabbas vrede och sedan lämna dem på jorden för att lida genom vreden i vedermödan. Det faktum att Gud lovar att räddar kristna från sin vrede strax efter att lovat att ta bort sitt folk från jorden verkar länka dessa två händelser tillsammans.

En annan viktig passage om tidpunkten för uppryckandet är Uppenbarelseboken 3:10, där Kristus lovar att rädda troende från "prövningens stund" som kommer att komma på jorden. Detta kan betyda två saker. Antingen kommer Kristus att skydda troende mitt i prövningarna, eller han kommer att rädda de troende från prövningarna. Båda är giltiga betydelser av det grekiska ordet översatt "från". Det är emellertid viktigt att inse vad de troende utlovas att räddas från. Det är inte bara rättegången, men "timmen" för rättegång. Kristus lovar att rädda troende tiden för prövningarna, nämligen vedermödan.

Syftet med vedermödan, syftet med uppryckningen, innebörden av 1 Tess 5:9, och tolkningen av Uppenbarelseboken 3:10 alla ger tydligt stöd till pre-vedermödan som tiden. Om Bibeln tolkas bokstavligt och konsekvent, är pre-vedermödan den mest bibliskt baserad tolkningen.

EnglishÅtervänd till den svenska hemsidan

När kommer uppryckandet att ske i samband med vedermödan?"
Dela denna sida: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries