settings icon
share icon
Fråga

Motsäger Gud och vetenskap varandra?

Svar


Vetenskap definieras som "observation, identifiering, beskrivning, experimentell undersökning och teoretisk förklaring av fenomen". Vetenskap är en metod som människan kan använda för att få en större förståelse för det naturliga universum. Det är ett sökande efter kunskap genom observation. Framsteg inom vetenskapen visar räckvidden för mänsklig logik och fantasi. En kristen bör dock aldrig tro på vetenskapen på samma sätt som vår tro på Gud. En kristen kan tro på Gud och ha respekt för vetenskapen, så länge vi minns vad som är perfekt och som inte är det.

Vår tro på Gud är en tro. Vi tror på hans son för frälsning, tror på hans ord för undervisning och tror på hans Helige Ande för vägledning. Vår tro på Gud ska vara absolut, eftersom när vi sätter vår tro på Gud, är vi beroende av en perfekt, allsmäktig, allvetande skapare. Vår tro på vetenskapen bör vara intellektuell och ingenting mer. Vi kan räkna med att vetenskapen kan göra många fantastiska saker, men vi kan också räkna med att vetenskapen gör misstag. Om vi vår sätter tilltro till vetenskapen, är vi beroende av ofullkomliga, syndiga, begränsade, dödliga människor. Genom historien har vetenskapen haft fel om många saker, såsom formen på jorden, flygteknik, vacciner, blodtransfusioner, och även reproduktion. Gud har aldrig fel.

Sanningen är ingenting att frukta, så det finns ingen anledning för en kristen att frukta god vetenskap. Att lära dig mer om hur Gud konstruerade vårt universum hjälper hela mänskligheten uppskatta skapelsens under. Att utöka vår kunskap hjälper oss att bekämpa sjukdomar, okunnighet och missförstånd. Det finns dock risker när forskarna håller sin tro på mänsklig logik över tron på vår skapare. Dessa personer är inte annorlunda från någon som ägnar sig åt en religion; de har valt tro på människan och kommer att hitta fakta för att försvara den tron.

Även de mest rationella forskare, även de som vägrar att tro på Gud, medger att en brist på fullständig förståelse av universum. De kommer att erkänna att varken Gud eller bibeln kan bevisas eller motbevisas av vetenskapen, precis som många av deras favoritteorier i slutändan inte kan bevisas eller motbevisas. Vetenskap är tänkt att vara en verkligt neutral disciplin, som bara söker sanningen, inte främja en agenda.

En stor del av vetenskapen stöder Guds existens och verk. Psaltaren 19:2 säger: "Himlarna vittnar om Guds härlighet, himlavalvet förkunnar hans händers verk." Allt eftersom den moderna vetenskapen upptäcker mer om universum, finner vi mer bevis för skapelsen. Den fantastiska komplexitet och replikeringen av DNA, den intrikata och sammanhängande fysikens lagar och den absoluta harmonin av förhållanden och kemin här på jorden tjänar alla till att stödja Bibelns budskap. En kristen bör omfatta vetenskap som söker sanningen, men förkasta "vetenskapens präster" som sätter mänsklig kunskap över Gud.

EnglishÅtervänd till den svenska hemsidan

Motsäger Gud och vetenskap varandra?"
Dela denna sida: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries