settings icon
share icon
Fråga

Ska en kristen träna? Vad säger Bibeln om hälsa?

Svar


Som med många saker i livet finns det ytterligheter när det gäller motion. Vissa människor fokuserar helt på andlighet och försummar deras fysiska kroppar. Andra fokuserar så mycket på deras fysiska kroppar att de försummar andlig tillväxt och mognad. Ingen av dessa tyder på en biblisk balans. Första Timoteus 4:8 informerar oss att: "Fysisk träning är nyttig på sitt sätt, men gudsfruktan är nyttig på allt sätt, för den har löfte om liv, både för den här tiden och den kommande." Lägg märke till att versen inte förnekar behovet av motion. Snarare säger den att motion är värdefull, men det prioriterar träning på rätt sätt genom att säga att gudsfruktan är av större värde.

Aposteln Paulus nämner också fysisk träning för illustrera andlig sanning i 1 Korintierbrevet 9:24-27. Han likställer det kristna livet till en tävling vi springer för att "få priset". Men priset vi söker är en evig krona som inte kan vanäras eller blekna. I 2 Timoteus 2:5, säger Paulus: "Den som tävlar får ingen segerkrans om han inte följer reglerna." Paulus använder ännu en gång en atletisk analogi i 2 Tim 4:7: "Jag har kämpat den goda kampen, jag har fullbordat loppet, jag har bevarat tron." Fokus i dessa Skrifter är inte fysisk träning utan att Paulus använder atletisk terminologi för att lära oss andliga sanningar tyder på att Paul ansåg att fysisk träning och även tävlan som något positivt. Vi är både fysiska och andliga varelser. Då den andliga aspekten av vår existens är bibliskt sett viktigare ska vi varken försumma andliga eller fysiska aspekter av vår hälsa.

Så det är uppenbart inget fel med att en kristen tränar. Bibeln är tydlig att vi är att ta väl hand om våra kroppar (1 Kor 6:19-20). Samtidigt varnar Bibeln för fåfänga (1 Sam 16:7; Ords 31:30; 1 Petr 3:3-4). Vårt mål för träning bör inte vara att förbättra utseendet på våra kroppar så att andra människor ska uppmärksamma och beundra oss. Snarare bör målet för träning vara att förbättra vår hälsa så vi har mer energi för att ägna oss åt andliga mål.

EnglishÅtervänd till den svenska hemsidan

Ska en kristen träna? Vad säger Bibeln om hälsa?"
Dela denna sida: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries