settings icon
share icon
Fråga

Vilka är tecknen på den sista tiden?

Svar


Matteus 24:5-8 ger oss några viktiga ledtrådar så att vi kan urskilja tillvägagångssätt sluttider, "Många ska komma i mitt namn och säga: Jag är Messias, och de ska bedra många. Ni kommer att höra stridslarm och rykten om krig. Se då till att ni inte blir skrämda. Sådant måste hända, men det är ännu inte slutet. Folk ska resa sig mot folk och rike mot rike, och det ska bli svält och jordbävningar på många platser. Men allt detta är bara början på födslovåndorna." En ökning av falska messias, fler krig, och mer hungersnöd, plågor, och naturkatastrofer, dessa är tecknen för den sista tiden. I detta avsnitt får vi en varning: bli inte lurade, eftersom dessa händelser är bara början på födslovåndorna, sista tiden är fortfarande inte här.

Vissa tolkar pekar på varje jordbävning, varje politisk omvälvning, och varje angrepp på Israel som ett säkert tecken på att den sista tiden snabbt närmar sig. Medan händelserna kan signalera att sista tiden närmar sig är de inte nödvändigtvis indikatorer att den sista tiden har kommit. Aposteln Paulus varnade för att de sista dagarna skulle innebära en markant ökning av falsk undervisning. "Men Anden säger tydligt att i de sista tiderna kommer några att avfalla från tron och följa villoandar och onda andars läror,"(1 Tim 4:1). De sista dagarna beskrivs som "svåra tider" på grund av den allt ondare karaktären av människor och personer som aktivt "motstår sanningen" (2 Tim 3:1-9; se även 2 Tess 2:3).

Ett annat möjligt tecken inkluderar en återuppbyggnad av ett judiskt tempel i Jerusalem, ökad fientlighet mot Israel och avancemang mot en världsregering. Det mest framträdande tecknet för den sista tiden är däremot Israels nation. År 1948 erkändes Israel som en suverän stat för första gången sedan år 70. Gud lovade Abraham att hans efterkommande skulle ha Kanaan som "egendom för evigt,"(a Mos 17:8), och Hesekiel profeterade en fysisk och andlig återupplivning av Israel (Hesekiel kapitel 37). Israel som en nation i sitt eget land är viktigt med bakgrund i profetiorna om den sista tiden på grund av Israels framträdande i eskatologi (Daniel 10:14, 11:41; Upp 11:8).

Med dessa tecken i åtanke, kan vi vara kloka och omdömesgilla när det gäller förväntningarna på den sista tiden. Vi bör dock inte tolka några av dessa individuella händelser som en tydlig indikation på en snar ankomst av den sista tiden. Gud har gett oss tillräckligt med information så att vi kan förbereda oss och det är vad vi är kallade att vara.

EnglishÅtervänd till den svenska hemsidan

Vilka är tecknen på den sista tiden?"
Dela denna sida: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries