settings icon
share icon
Fråga

Vad är systematisk teologi?

Svar


"Systematisk" refererar till något som sätts i ett system. Systematisk teologi är därför uppdelningen av teologin i system som förklarar de olika områden. Till exempel, många böcker i Bibeln ger information om änglarna. Ingen bok ger all information om änglarna. Systematisk teologi tar all information om änglarna från alla böckerna i Bibeln och organiserar det i ett system som kallas ”angelology” (ängelogi). Systematisk teologi handlar om organiserande läror i Bibeln i kategoriska system.

Proper teologi eller Paterology är läran om Gud fader. Kristologi är läran om Guds son, herren Jesus Kristus. Pneumatology är läran om Gud den helige ande. Bibliology är läran om Bibeln. Soteriologi är läran om frälsning. Ecklesiologi är läran om kyrkan. Eskatologi är läran om den sista tiden. Angelology är läran om änglar. Christian Demonology är läran om demoner ur ett kristet perspektiv. Christian Antropologi är läran om mänskligheten från ett kristet perspektiv. Hamartiology är läran om synden. Systematisk teologi är ett viktigt verktyg för att hjälpa oss att förstå och lära Bibeln på ett organiserat sätt.

Förutom systematisk teologi, finns det andra sätt att teologin kan delas. Biblisk teologi är studiet av en viss bok (eller böcker) av Bibeln och betonar de olika aspekterna av teologin den fokuserar på. Till exempel är Johannesevangeliet mycket kristologisk eftersom den fokuserar så mycket på Kristi gudom (Joh 1:1, 14, 8:58, 10:30, 20:28). Historisk teologi är studiet av lärdomar och hur de har utvecklats under århundraden av den kristna kyrkan. Dogmatisk teologi är studiet av de läror vissa kristna grupper som har systematiserade läran-t.ex. Kalvinistisk teologi och dispensationalistisk teologi. Samtida teologi är studiet av läror som har utvecklats eller kommit i fokus på senare tid. Oavsett vilken metod för teologi studeras, vad som är viktigt att teologin studeras.

EnglishÅtervänd till den svenska hemsidan

Vad är systematisk teologi?"
Dela denna sida: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries