settings icon
share icon
Fråga

Vad är skillnaden mellan människans själ och ande?

Svar


Själen och anden är de två primära immateriella aspekter som skrifterna tillskriver mänskligheten. Det kan vara förvirrande att försöka urskilja de exakta skillnaderna mellan de två. Ordet "ande" avser endast immateriella aspekt av mänskligheten. Människan har en ande, men vi är inte andar. Men i bibeln sägs att endast troende har ett andligt liv (1 Kor 2:11; Hebr 4:12; Jakob 2:26), medan icke-troende är andligt död (Ef 2:1-5; Kol 2:13). I Paulus författarskap, var det andliga avgörande för livet för den troende (1 Kor 2:14, 3:1; Ef 1:3, 5:19; Kol 1:9, 3:16). Anden är den del i mänskligheten som ger oss möjligheten att ha en intim relation med Gud. När ordet "ande" används, hänvisar det till den immateriella delen av mänskligheten som "ansluter" till Gud, som själv är en ande (Joh 4:24).

Ordet "själ" kan hänvisa till både en immateriella och materiella aspekt av mänskligheten. Till skillnad från att människor har en ande, Är människor själar. I sin mest grundläggande mening, betyder ordet "själ": "liv." Men utöver denna viktiga betydelse, talar Bibeln om själen i många sammanhang. En av dessa är mänsklighetens iver att synda (Luk 12:26). Mänskligheten är sin natur ond, och våra själar är befläckade som följd. Vid tidpunkten den fysiska döden avlägsnas själens liv (1 Mos 35:18; Jeremia 15:2). Själen, som med anden, är centrum för många andliga och känslomässiga upplevelser (Job 30:25; Ps 43:5; Jeremia 13:17). När ordet "själ" används, kan det hänvisa till hela människan, vare sig levande eller i livet efter detta.

Själen och anden är anslutna, men separerbar (Hebr 4:12). Själen är essensen av mänsklighetens väsen; det är vilka vi är. Anden är den aspekt av mänskligheten som ansluter med Gud.

EnglishÅtervänd till den svenska hemsidan

Vad är skillnaden mellan människans själ och ande?"
Dela denna sida: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries