settings icon
share icon
Fråga

Har Gud skapat ondska?

Svar


Först det kan tyckas som om att Gud skapade allting, då måste även ondska ha skapats av Gud. Men "ondska" är inte ett ting som en sten eller elektricitet. Du kan inte ha en burk fylld av ondska. Ondskan har ingen egen existens; Det är avsaknaden av godhet. Till exempel, hål är verkliga, men de förekommer bara i något annat. Vi kallar frånvaro av grus ett hål, men det kan inte separeras från grus.

Så när Gud skapade, är det sanning att allt han skapade var gott. En av de goda ting Gud skapade var varelser som hade friheten att välja det goda. För att få ett verkligt val, Gud var tvungen att göra det möjligt att det fanns något annat än godhet att välja. Så Gud tillät dessa fria änglar och människor att välja godhet eller förkasta godhet (ondska). När en dålig relation finns mellan två goda saker kallar vi det ondska, men det blir inte en "ting" som krävde Gud att skapade det.

Kanske en ytterligare illustration hjälper. Om en person frågade: "Existerar kyla?" Skulle svaret sannolikt vara "ja". Detta är dock felaktigt. Kyla existerar inte. Kyla är avsaknad av värme. På samma sätt finns inte mörker; det är avsaknad av ljus. Ondskan är avsaknaden av godhet, eller bättre, ondska är avsaknad av Gud. Gud behövde inte skapa ondska, utan bara tillåta frånvaron av godhet.

Gud skapade inte ondska, men han tillåter ondska. Om Gud inte hade tillåtit möjligheten till ondska skulle både människan och änglar att tjäna Gud av plikt, inte val. Han önskade inte "robotar" som gjorde vad han ville att de skulle göra, på grund av sin "programmering". Gud tillät möjligheten för ondska, så att vi verkligen skulle ha en fri vilja och välja om vi ville tjäna honom.

Som begränsade människor, kan vi aldrig helt förstå en oändlig Gud (Rom 11:33-34). Ibland tror vi att vi förstår varför Gud gör något, bara för att ta reda på senare att det var för ett annat ändamål än vad vi ursprungligen trodde. Gud ser på saker från ett heligt, evigt perspektiv. Vi tittar på saker från ett syndigt, jordiskt, och tidbaserat perspektiv. Varför satte Gud människan på jorden vetandes att Adam och Eva skulle synda och därför föra ondska, död och lidande på hela mänskligheten? Varför skapade han oss alla och lämnade oss i himmelriket där vi skulle vara perfekta och utan lidande? Dessa frågor kan inte få ett adekvat svar denna sida av evigheten. Vad vi kan veta är att vad Gud gör är heligt och perfekt och i slutändan kommer att förhärliga honom. Gud tillät möjligheten till ondska för att ge oss en verkligt val när det gäller huruvida vi tillber honom. Gud skapade inte ondska, men han tillåter det. Om han inte hade tillåtit ondska, skulle vi dyrka honom av plikt, inte av vår egen vilja.

EnglishÅtervänd till den svenska hemsidan

Har Gud skapat ondska?
Dela denna sida: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries