settings icon
share icon
Fråga

Vilka är de sju dödssynderna?

Svar


De sju dödssynderna är en lista som ursprungligen användes i den tidiga kristna läran att utbilda och instruera anhängare om den fallna människan benägenhet att synda. Missuppfattningen om listan över de sju "dödliga" synderna är att de är synder som Gud inte kommer att förlåta. Bibeln är tydlig att den enda synd Gud inte kommer att förlåta är fortsatt otro, eftersom det förkastar det enda sättet att få förlåtelse genom Jesus Kristus och hans ställföreträdande död på korset.

Är idén om sju dödssynderna bibliska? Både ja och nej. Ordspråksboken 6:16-19 förklarar: "Sex ting är det som Herren hatar, ja, sju som han avskyr: stolta ögon, en lögnaktig tunga, händer som utgjuter oskyldigt blod, ett hjärta som smider onda planer, fötter som skyndar till det som är ont, den som främjar lögn genom att vittna falskt och den som vållar trätor mellan bröder." Men är denna lista inte vad de flesta människor anser vara de sju dödssynderna.

Enligt påven Gregorius den store i 6:e århundradet var de sju dödssynderna de följande: högmod, avund, frosseri, lust, ilska, girighet och lättja. Även om dessa är onekligen är synder, är de aldrig beskrivna som "de sju dödssynderna" i Bibeln. Den traditionella listan över de sju dödssynderna kan vara ett bra sätt att kategorisera de många olika synder som finns. Nästan alla typer av synd kan kopplas till en av de sju kategorierna. Ännu viktigare är att vi måste inse att dessa sju synder inte är mer "dödliga" än någon annan synd. All synd leder till döden (Rom 6:23). Prisad vare Gud att genom Jesus Kristus kan alla våra synder inklusive de "sju dödssynderna" förlåtas (Matt 26:28; Apg 10:43; Ef 1:7).

EnglishÅtervänd till den svenska hemsidan

Vilka är de sju dödssynderna?"
Dela denna sida: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries