settings icon
share icon
Fråga

Finns det något sådant som själsfränder och har Gud en specifik person för dig att gifta dig med?

Svar


Den vanliga idén om en "själsfrände" är att för varje person, finns det en annan person som är en "perfekt passform" och om du gifter dig med någon annan än denna själsfrände, kommer du aldrig att bli lycklig. Är detta koncept av en själsfrände bibliskt? Nej, det är det inte. Begreppet själsfrände används ofta som en ursäkt för skilsmässa. Människor som är olycklig i sitt äktenskap hävdar ibland att de inte gift sig med sin själsfrände och bör därför skilja sig och börja söka efter sin sanna själsfrände. Detta är inget annat än en ursäkt, en uppenbart obiblisk ursäkt. Om du är gift är den person du är gift din själsfrände. Markus 10:7-9 förklarar, "Därför ska en man lämna sin far och mor och hålla sig till sin hustru, och de två ska bli ett kött. Så är de inte längre två, utan ett kött. Vad Gud har fogat samman ska människan alltså inte skilja åt." En man och hustru "förenade" i "ett kött", "inte längre två utan ett" och "sammanfogade" d.v.s. själsfränder.

Ett äktenskap är kanske inte så enat och kärleksfullt som ett par vill att det ska vara. En man och hustru har kanske inte den fysiska, känslomässiga och andliga enighet som de önskar. Men även i detta fall är en man och hustru fortfarande själsfränder. Ett par i en sådan situation måste arbeta med att utveckla en sann "själsfrände" intimitet. Genom att lyda vad Bibeln lär om äktenskap (Ef 5:22-33), kan ett par utveckla intimitet, kärlek och engagemang som att vara "ett kött" själsfränder innebär. Om du är gift, är du gift med din själsfrände. Oavsett hur disharmonisk ett äktenskap är, kan Gud ge helande, förlåtelse, återuppbyggnad och sann äktenskaplig kärlek och harmoni.

Är det möjligt att gifta sig med fel person? Om vi ger oss själva till Gud och söker hans vägledning, lovar han att hjälpa oss: "Förtrösta på Herren av hela ditt hjärta, förlita dig inte på ditt förstånd. Räkna med honom på alla dina vägar, så skall han göra dina stigar jämna," (Ords 3:5-6). Innebörden av Ordspråksboken 3:5-6 är att om du inte litar på Herren av hela ditt hjärta, och lutar på din egen förståelse, kan du gå åt fel håll. Ja, det är möjligt, om du i en tid av olydnad och brist på nära gemenskap med Gud, gifter dig med någon som han inte vill att du ska gifta dig med. Även i ett sådant fall, är dock Gud suverän och i kontroll.

Även om ett äktenskap inte var Guds vilja, är det fortfarande inom hans suveräna vilja och plan. Gud hatar skilsmässa (Malaki 2:16), och "gifta sig med fel person" beskrivs aldrig i Bibeln som orsak för en skilsmässa. Påståendet "Jag gifte mig med fel person och kommer aldrig att bli lycklig om jag inte hittar min sanna själsfrände" är obiblisk i två avseenden. För det första, är det ett påstående att ditt felaktiga beslut har åsidosatt Guds vilja och förstört hans plan. För det andra, är det ett påstående att Gud inte kan göra ett kämpande äktenskap glatt, enat och framgångsrikt. Ingenting vi gör kan störa Guds suveräna vilja. Gud kan ta två personer, oavsett hur inkompatibla och forma dem till två personer som är perfekta för varandra.

Om vi upprätthåller nära gemenskap med Gud, kommer han att leda oss och vägleda oss. Om en person går med Herren och verkligen söker hans vilja, kommer Gud att leda den personen till maken/makan Han tänkt sig. Gud kommer att leda oss till vår "själsfrände" om vi underkastar oss honom och följer honom. Men att vara själsfränder är både en position och en praxis. En man och hustru är själsfränder i att de är "ett kött" andligt, fysiskt och känslomässigt förenade med varandra. I praktiken är det en process för att ta vad ett par är, själsfränder, och göra det en dag-för-dag verklighet. En sann själsfrände enhet är endast möjlig genom att genomföra det bibliska mönstret för äktenskap.

EnglishÅtervänd till den svenska hemsidan

Finns det något sådant som själsfränder och har Gud en specifik person för dig att gifta dig med?"
Dela denna sida: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries