settings icon
share icon
Fråga

Hur räddas folk som dog innan Jesus dog för våra synder?

Svar


Ända sen syndafallet, har grunden för frälsningen alltid varit Kristi död. Ingen, vare sig före korset eller sedan korset, skulle någonsin bli frälst utan en central händelse i världshistorien. Kristi död betalade straffet för tidigare synder gammaltestamentliga helgon och framtida synder av nytestamentliga helgon.

Kravet för frälsning har alltid varit tro. Syftet med en tro på frälsning har alltid varit Gud. Psalmisten skrev: "Saliga är alla som flyr till honom" (Psaltaren 2:12). Första Mosebok 15:6 säger att Abraham trodde på Gud och det var nog för Gud att ansåg honom rättfärdig (Rom 4:3-8). Gamla testamentets offersystem tar inte bort synden, som Hebreerbrevet 10:1-10 klart undervisar. Det pekar dock på den dag då Guds Son skulle utgjuta sitt blod för den syndiga mänskligheten.

Vad har förändrats genom tiderna är innehållet i en troendes tro. Guds krav på vad som måste bli trodd är baserad på mängden uppenbarelse Han har gett mänskligheten fram till den tiden. Detta kallas progressiv uppenbarelse. Adam trodde på löfte Gud gav i första Mosebok 3:15 att kvinnans säd skulle erövra Satan. Adam trodde honom, som framgår av namnet han gav Eva (v. 20) och Herren angav hans godkännande omedelbart genom att täcka dem med lager av hud (v. 21). Vid den tidpunkten är det allt Adam visste, men han trodde på det.

Abraham litade på Gud enligt de löften och nya uppenbarelse Gud gav honom i Första Mosebok 12 och 15. Innan Moses, fanns inte Skriften nedskriven, men människan var ansvarig för vad Gud hade uppenbarat. Under hela Gamla Testamentet, kom troende till frälsning, eftersom de trodde att Gud en dag skulle ta hand om deras synd problem. Idag ser vi tillbaka och tror att han redan har tagit hand om våra synder på korset (Joh 3:16; Hebr 9:28).

De troende på Kristi tid, före korset och uppståndelsen? Vad trodde de på? Förstår de den fullständiga bilden av att Kristus dog på ett kors för deras synder? Sent i sin verksamhet, "Från den tiden började Jesus förklara för sina lärjungar att han måste gå till Jerusalem och lida mycket genom de äldste och översteprästerna och de skriftlärda, och att han måste bli dödad och på tredje dagen uppväckt,"(Matt 16:21-22). Vad var reaktionen bland hans lärjungar till detta meddelande? "Då tog Petrus honom åt sidan och började tillrättavisa honom: 'Gud bevare dig, Herre! Det där ska aldrig hända dig.'" Petrus och de andra lärjungarna visste inte hela sanningen, men de räddades eftersom de trodde att Gud skulle ta hand om deras synd. De visste inte exakt hur han skulle åstadkomma det, mer än Adam, Abraham, Moses, eller David visste hur, men de trodde på Gud.

Idag har vi mer uppenbarelse än de människor som levde innan Kristi uppståndelse; Vi ser hela bilden. "I forna tider talade Gud många gånger och på många sätt till fäderna genom profeterna, men nu i den sista tiden har han talat till oss genom sin Son. Honom har han insatt som arvinge till allt, och genom honom har han också skapat universum,"(Hebr 1:1-2). Vår frälsning är fortfarande baserad på Kristi död, att tro är fortfarande kravet för vår frälsning, och föremålet för vår tro är fortfarande Gud. Idag är innehållet i vår tro att Jesus Kristus dog för våra synder, att han begravdes och att han steg upp den tredje dagen (1 Kor 15:3-4).

EnglishÅtervänd till den svenska hemsidan

Hur räddas folk som dog innan Jesus dog för våra synder?
Dela denna sida: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries