settings icon
share icon
Fråga

Vad säger Bibeln om preventivmedel och bör kristna använda preventivmedel?

Svar


Människan fick i uppdrag av Gud att "Var fruktsamma och föröka er" (1 Mos 1:28). Äktenskapet instiftades av Gud som en stabil miljö att producera och uppfostra barn. Tyvärr anses barn idag ibland vara en olägenhet och en börda. De står i vägen för människors karriärer, ekonomiska mål och är "begränsande" socialt. Ofta är denna typ av själviskhet roten till användandet av preventivmedel.

I motsats till självcentrering bakom en del av användningen av preventivmedel anser Bibeln att barn är en gåva från Gud (1 Mos 4:1, 33:5). Barn är ett arv från Herren (Ps 127:3-5). Barn är en välsignelse från Gud (Luk 1:42). Barn är en krona för de äldre (Ordspråksboken 17:6). Gud välsignar infertila kvinnor med barn (Ps 113:9; 1 Mos 21:1-3, 25:21-22, 30:1-2; 1 Sam 1:6-8; Luk 1:7, 24-25). Gud bildar barn i livmodern (Ps 139:13-16). Gud känner barnen före sin födelse (Jeremia 1:5; Gal 1:15).

Det närmaste skriften kommer att specifikt fördöma preventivmedel är Första Mosebok kapitel 38 i berättelsen om Judas söner Er och Onan. Er gifte sig med en kvinna vid namn Tamar, men han var ond och Herren dödade honom, Tamar lämnades utan make barn. Tamar gavs i äktenskap till Ers bror, Onan, i enlighet med lagen om levirat i Femte Mosebok 25: 5-6. Onan ville inte dela sitt arv med några barn som han skulle skapa på sin brors vägnar och han utövade den äldsta formen av preventivmedel, tillbakadragande. Första Mosebok 38:10 säger, "Det Onan gjorde var ont i Herrens ögon, och han dödade också honom."

Onans motivation var självisk: han använde Tamar för sin egen njutning, men vägrade att utföra sin lagliga skyldighet att skapa en arvinge till sin avlidne bror. Detta bibelord används ofta som bevis för att Gud inte godkänner preventivmedel. Det var dock inte uttryckligen preventivmedel som ledde till att Herren dödade Onan; Det var Onans själviska motiv bakom åtgärden.

Det är viktigt att se barn som Gud ser dem, inte som världen säger att vi borde. Med detta sagt, förbjuder inte Bibeln preventivmedel. Preventivmedel, per definition, är bara motsatsen till befruktning. Det är inte användningen av att preventivmedel i sig som avgör om det är rätt eller fel. Som vi lärt oss från Onan, är det motivationen bakom preventivmedel som avgör om det är rätt eller fel. Om ett gift par använder preventivmedel för att få mer för sig själva, då är det fel. Om ett par använder preventivmedel för att tillfälligt skjuta upp barn tills de är mognare och mer ekonomiskt och andligt förberedda, då är det kanske acceptabelt att använda preventivmedel under en tid. Det beror återigen på motiveringen.

Bibeln anser att ha barn är alltid en bra sak. Bibeln förväntar sig att en man och hustru kommer att ha barn. Oförmågan att få barn presenteras alltid i skriften som en dålig sak. Det finns ingen i Bibeln som uttryckt en önskan att inte ha några barn. Samtidigt kan det inte hävdas från Bibeln att det är uttryckligen fel att använda preventivmedel under en begränsad tid. Alla gifta par bör söka Herrens vilja i fråga om att när de ska försöka få barn och hur många barn de önskar att få.

EnglishÅtervänd till den svenska hemsidan

Vad säger Bibeln om preventivmedel och bör kristna använda preventivmedel?"
Dela denna sida: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries