settings icon
share icon
Fråga

Vad menas med nya Himlar och en ny Jord?

Svar


Den nya jorden kommer att vara den plats där de som tror på Jesus Kristus kommer att bo i evighet. Den nya jorden och de nya himlarna kallas ibland för ”evigheten”. Skriften ger oss lite grand information om de nya himlarna och den nya jorden.

De nuvarande himlarna och jorden ligger under Guds förbannelse på grund av mänsklighetens synd. "Hela skapelsen tillsammans suckar och våndas" (Romarbrevet 8:22) medan den väntar på att Guds plan ska uppfyllas och på "Guds söners uppenbarelse" (vers 19). "Himmel och jord skall förgås" (Markus 13:31), och de kommer att ersättas av nya himlar och en ny jord. Vid den tiden säger Herren, som sitter på sin tron, "Jag gör allting nytt!" (Uppenbarelseboken 21:5). I den nya skapelsen kommer synden att vara helt utrotad, och "ingen förbannelse ska finnas mer" (Uppenbarelseboken 22:3).

De nya himlarna och den nya jorden nämns också i Jesaja 65:17, Jesaja 66:22 och 2 Petrusbrevet 3:13. Petrus säger att den nya himlen och den nya jorden kommer att vara en plats "där rättfärdighet bor". Jesaja säger att "man ska inte mer minnas det förgångna eller tänka på det". Saker och ting kommer att bli helt nya, och den gamla ordningen, med den åtföljande sorgen och tragedin, kommer att vara borta.

Den nya jorden kommer att vara fri från synd, ondska, sjukdom, lidande och död. Den kommer att likna vår nuvarande jord, men utan syndens förbannelse. Det kommer att bli en jord som är som Gud ursprungligen hade tänkt att den skulle vara. Det kommer att bli som i Eden.

Det Nya Jerusalem kommer att vara en viktig plats på den nya jorden. Johannes ”såg den heliga staden, det nya Jerusalem, komma ner från himlen, från Gud, redo som en brud smyckad för sin brudgum.” (Uppenbarelseboken 21:2). Denna härliga stad, med sina ”gator av guld och pärlportar”, ligger på en ny, härlig jord. Livets träd kommer att finnas där (Uppenbarelseboken 22:2). Denna stad är det slutgiltiga målet för de återlösta människorna, för evigt i gemenskap med Gud: "Guds tabernakel är bland människorna, och han ska bo hos dem, och de ska vara hans folk, och Gud själv ska vara med dem och vara deras Gud. . . . Och ingen förbannelse ska finnas mer, utan Guds och Lammets tron ska vara i den och hans tjänare ska tjäna honom. Och de ska se hans ansikte och hans namn ska vara på deras pannor.” (Uppenbarelseboken 21:3; 22:3–4).

I detta nya universum och på den nya jorden, säger Skriften, finns det sju saker som är anmärkningsvärda för deras frånvaro – sju saker som "inte finns längre":

• inget hav längre (Uppenbarelseboken 21:1)
• ingen död längre (Uppenbarelseboken 21:4)
• ingen mer sorg (Uppenbarelseboken 21:4)
• inte längre gråt (Uppenbarelseboken 21:4)
• ingen smärta längre (Uppenbarelseboken 21:4)
• ingen mer förbannelse (Uppenbarelseboken 22:3)
• ingen natt mer (Uppenbarelseboken 22:5)

I samband med skapandet av de nya himlarna och den nya jorden ger Gud löftet att Han kommer att "torka bort alla tårar från deras ögon" (Uppenbarelseboken 21:4).

Detta händer efter vedermödan, efter Herrens andra ankomst, efter tusenårsriket, efter det slutliga upproret, efter Satans slutgiltiga dom och efter domen vid Den Stora Vita Tronen. Den korta beskrivningen av de nya himlarna och den nya jorden är den glimt av evigheten som Bibeln ger oss.

EnglishÅtervänd till den svenska hemsidan

Vad menas med nya Himlar och en ny Jord?"
Dela denna sida: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries