settings icon
share icon
Fråga

Måste kristna lyda lagarna i landet?

Svar


Romarbrevet 13:1-7 säger: "Varje människa ska underordna sig den överhet hon har över sig. Det finns ingen överhet som inte är av Gud, och den som finns är tillsatt av honom. Den som motsätter sig överheten går därför emot Guds ordning, och de som gör så drar domen över sig själva. De styrande är ju inget hot mot dem som gör det goda, utan mot dem som gör det onda. Vill du slippa vara rädd för överheten? Gör då det goda, så får du beröm av den. Överheten är en Guds tjänare till ditt bästa. Men gör du det onda ska du vara rädd, för överheten bär inte svärdet utan orsak. Den är en Guds tjänare, en hämnare som straffar den som gör det onda. Därför måste man underordna sig, inte bara för straffets skull utan även för samvetets. Det är också därför ni betalar skatt, för de styrande är Guds tjänare och ständigt verksamma för just den uppgiften. Ge alla vad ni är skyldiga dem: skatt åt den som ska ha skatt, tull åt den som ska ha tull, respekt åt den som ska ha respekt och heder åt den som ska ha heder."

Detta bibelord gör det helt klart att vi ska lyda regeringen Gud placerar över oss. Gud skapade regeringen för att skapa ordning, straffa det onda och främja rättvisa (1 Mos 9:6; 1 Kor 14:33; Rom 12:8). Vi ska lyda regeringen i allt, att betala skatt, lyda regler och lagar, och visa respekt. Om vi inte gör det, visar vi i slutändan respektlöshet mot Gud, för han är den som placerade den regeringen över oss. När aposteln Paulus skrev till romarna, var han under regeringen i Rom under regeringstiden av Nero, kanske den mest onda av alla de romerska kejsarna. Paul erkände fortfarande den romerska regeringens styre över honom. Hur kan vi göra något mindre?

Nästa fråga är: "Finns det en tid när vi medvetet ska inte lyda lagarna i landet?" Svaret på den frågan kan hittas i Apostlagärningarna 5:27-29: "När de nu blivit hämtade ställdes de inför Stora rådet, och översteprästen förhörde dem och sade: 'Har vi inte strängt förbjudit er att undervisa i det namnet? Och nu har ni fyllt Jerusalem med er lära och vill att den mannens blod ska komma över oss!' Då svarade Petrus och apostlarna: 'Man måste lyda Gud mer än människor.'" Utifrån detta är det klart att så länge som lagen av landet inte motsäger Guds lag, är vi skyldiga att lyda lagen i landet. Så snart lagen i det landet motsäger Guds befallning, vi ska inte lyda lagen av landet och lyda Guds lag. Men även i detta fall, vi ska acceptera regeringens auktoritet över oss. Detta framgår av det faktum att Petrus och Johannes inte protesterade att pryglas, utan gladdes att de led för att lyda Gud (Apg 5:40-42).

EnglishÅtervänd till den svenska hemsidan

Måste kristna lyda lagarna i landet?"
Dela denna sida: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries