settings icon
share icon
Fråga

Hur gammal är jorden?

Svar


Med tanke på att, enligt Bibeln, Adam skapades på den sjätte dagen av vår planets existens så kan vi bestämma en ungefärlig ålder som är bibliskt baserad genom att titta på kronologiska uppgifter om den mänskliga rasen. Detta förutsätter att första Mosebokens beskrivning är korrekt, att de sex dagarna av skapelsen var bokstavliga 24-timmarsperioder, och att det inte fanns några tvetydiga luckor i kronologi i första Mosebok.

De släktträd som anges i Första Mosebok kapitel 5 och 11 anger den ålder då Adam och hans ättlingar blev far för nästa generation i en successiv från Adam till Abraham. Om vi ser var Abraham kronologiskt passar in i historien och räknar åldrarna som nämns i Första Mosebok 5 och 11, blir det uppenbart att Bibeln anser att jorden är omkring 6000 år gammal, ge eller ta ett par hundra år.

Hur är det med flera miljarder år som accepteras av de flesta forskare idag och lärs ut i de allra flesta av våra akademiska institutioner? Denna ålder härrör främst från två daterings tekniker: radiometrisk datering och den geologiska tidsskalan. De som förespråkar den yngre åldern på cirka 6000 år anser att radiometrisk datering är bristfällig genom att den bygger på en rad felaktiga antaganden och att den geologiska tidsskalan är bristfällig genom att den använder ett cirkelresonemang. Dessutom, pekar de på avslöjande myter om "gamla jorden", som den populära missuppfattningen att det tar lång tid för stratifiering, fossilisering och bildandet av diamanter, kol, olja, stalaktiter, stalagmiter, etc., att uppstå. Slutligen presenterar de som stödjer "unga jorden" bevis som ersätter de avslöjade bevisen för den gamla jorden. Forskare som stödjer "unga jorden" modellen erkänner att de är i minoritet i dag, men anser att de egna leden kommer att svälla med tiden då fler och fler forskare omprövar bevis och tar en närmare titt på den nuvarande accepterade gamla jorden paradigm.

I slutändan kan en ålder av jorden inte bevisas. Vare sig 6000 år eller miljarder år, både synpunkter (och alla däremellan) vilar på tro och antaganden. De som håller på miljarder år har förtroende för att metoder såsom radiometrisk datering är tillförlitlig och att ingenting har skett i historien som kan ha stört det normala sönderfallet av radioaktiva isotoper. De som håller på 6000 år litar på att Bibeln är sann och att andra faktorer förklarar den skenbara ålder av jorden, såsom den globala översvämning eller Gud skapade universum i ett tillstånd som "verkar" vara väldigt gammal. Ett exempel på detta är att Gud skapade Adam och Eva som fullvuxna människor. Om en läkare hade undersökt Adam och Eva på dagen för deras skapelse, skulle läkaren ha uppskattat deras ålder på 20 år när i själva verket, Adam och Eva var mindre än en dag gammal. Hur som helst, finns det alltid goda skäl att lita på Guds Ord över ord från ateistiska vetenskapsmän med en evolutionär agenda.

EnglishÅtervänd till den svenska hemsidan

Hur gammal är jorden?"
Dela denna sida: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries