settings icon
share icon
Fråga

Vad är hädelse mot den helige Ande?

Svar


Begreppet "hädelse mot Anden" nämns i Markus 3:22-30 och Matteus 12:22-32.

Termen hädelse kan allmänt definieras som "trotsig vanvördnad". Termen kan tillämpas på sådana synder som förbanna Gud eller uppsåtligt förnedra saker som rör Gud. Det är också att tillskriva någon ondska till Gud, eller att förneka något gott som vi ska tillskriva honom. Denna hädelse, däremot en specifik, kallad "hädelse mot Anden" i Matteus 12:31. I Matteus 12:31-32 efter att bevittnat ovedersägliga bevis för att Jesus arbetade underverk i kraft av den Helige Ande, hävdade fariséerna, i stället att Herren var besatt av demonen "Beelsebul" (Matt 12:24).

Nu märker ni att i Markus 3:30 att Jesus är mycket specifik om vad de gjorde för att begå "hädelse mot den helige Ande".

Denna hädelse har att göra med någon anklagar Jesus Kristus för att vara besatt istället för andefylld. Som ett resultat kan denna typ av hädelse mot den helige Ande inte dupliceras idag. Jesus Kristus är inte på jorden Han sitter vid Guds högra sida. Ingen kan bevittna Jesus Kristus utföra ett mirakel och sedan tillskriva den makten till Satan i stället för Anden. Det närmaste exemplet idag skulle vara tillskriva mirakel av en frälst persons förändrade liv till Satans makt snarare än effekterna av den inneboende helige Ande.

Hädelse av Anden i dag, vilket är densamma som den oförlåtliga synden, är tillståndet för fortsatt otro. Det finns ingen räddning för en person som dör utan tro. Kontinuerligt förkastande av den Helige Andens maningar att lita på Jesus Kristus är en oförlåtlig hädelse mot honom. Kom ihåg vad som anges i Johannes 3:16: "Så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son, för att var och en som tror på honom inte ska gå förlorad utan ha evigt liv." Längre fram i samma kapitel är versen "Den som tror på Sonen har evigt liv. Den som inte lyder Sonen ska inte se livet, utan Guds vrede blir kvar över honom,"(Joh 3:36). Det enda villkoret där någon inte skulle ha någon förlåtelse är om han är bland de "som inte tror på honom", för det är han som "avvisar Sonen".

EnglishÅtervänd till den svenska hemsidan

Vad är hädelse mot den helige Ande?
Dela denna sida: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries