settings icon
share icon
Fråga

Jag är skild Kan jag gifta om mig enligt Bibeln?

Svar


Vi får ofta frågor som "Jag är frånskild för så och så anledning. Kan jag gifta om mig?"; "Jag har skiljt mig två gånger—den första gången på grund av äktenskapsbrott av min make, den andra gången för oförenlighet."; "Jag dejtar en man som har skiljt sig tre gånger—den första gången för oförenlighet, den andra för äktenskapsbrott från hans sida, den tredje för äktenskapsbrott på sin frus del. Kan vi gifta oss med varandra?" Frågor som dessa är mycket svåra att besvara eftersom Bibeln går inte in i detalj om de olika scenarierna för omgifte efter en skilsmässa.

Vad vi kan veta säkert är att det är Guds plan för ett gift par att vara gifta så länge båda makarna lever (1 Mos 2:24, Matt 19:6). Det enda specifika exemplet för omgifte efter en skilsmässa är för äktenskapsbrott (Matt 19:9) och även detta debatteras bland kristna. En annan möjlighet är övergivande när en otroende make/maka lämnar en troende make/maka (1 Kor 7:12-15). Denna passage, specificerar inte omgifte, endast att vara bunden att stanna i ett äktenskap. Det förefaller också att fysisk, sexuell eller svåra känslomässiga övergrepp skulle vara en tillräcklig orsak till skilsmässa och eventuellt omgifte. Bibeln lär dock inte uttryckligen ut detta.

Vi vet två saker med säkerhet. Gud hatar skilsmässa (Malaki 2:16), och Gud är barmhärtig och förlåtande. Varje skilsmässa är ett resultat av synd, antingen på en eller båda parter. Förlåter Gud skilsmässa? Absolut! Skilsmässa är som all annan synd och kan förlåtas. Förlåtelsen av alla synder finns genom tron på Jesus Kristus (Matt 26:28, Ef 1:7). Om Gud förlåter syndens skilsmässa, betyder det att du är fri att gifta om sig? Inte nödvändigtvis. Gud kallar ibland människor att förbli singel (1 Kor 7:7-8). Att vara singel bör inte ses som en förbannelse eller bestraffning, utan som en möjlighet att tjäna Gud helhjärtat (1 Kor 7:32-36). Däremot berättar Guds ord för oss att det är bättre att gifta sig än att brinna med passion (1 Kor 7:9). Ibland gäller det kanske omgifte efter en skilsmässa.

Så, kan du eller ska du bli gifta om dig? Vi kan inte svara på den frågan. I slutändan är det mellan dig och din potentiella make/maka och, viktigast av allt, Gud. Det enda råd vi kan ge är att du ska be till Gud om visdom om vad han vill att ni ska göra (Jakob 1:5). Be med ett öppet sinne och be uppriktigt att Herren placerar sina önskningar i ditt hjärta (Ps 37:4). Sök Herrens vilja (Ords 3:5-6) och följ hans ledning.

EnglishÅtervänd till den svenska hemsidan

Jag är skild Kan jag gifta om mig enligt Bibeln?"
Dela denna sida: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries