settings icon
share icon
Fråga

Är frälsningen endast genom tro, eller genom tro plus handling?

Svar


Det här är kanske den viktigaste frågan i kristen teologi. Den här frågan är grunden till Reformationen – delningen mellan den protestantiska kyrkan och den Katolska kyrkan. Den här frågan är nyckel till skillnaden mellan bibeltrogna kristna och de flesta av det ”kristna” sekterna. Finns räddning endast genom tro, eller genom tro plus handling? Är jag räddad bara genom att tro på Jesus, eller måste jag tro på Jesus och göra särskilda saker?

Frågan om frälsning finns endast genom tro eller tro plus handling har blivit svår genom att den finns i många olika bibelverser. Jämför Romarbrevet 3:28, 5:1 och Galaterbrevet 3:24 med Jakobsbrevets 2:24. Några ser en skillnad mellan Paulus (räddning endast genom tro) och Jakob (räddning genom tro och handling). I verkligheten tyckte Paulus och Jakob inte alls olika. Den enda punkten som människor har motsättningar är om relationen mellan tro och arbete. Paulus dogma menar att det är rättfärdiggörande att endast tro. (Efesierbrevet 2:8-9) medan Jakob menar att det är rättfärdiggörande att tro och handla. Detta tydliga problem är vad Jakob har svarat om vi rannsakar exakt vad Jakob skriver om. Jakob vederlägger att en person kan ha en tro utan att det märks eller syns. (Jakobsbrev 2:17-18). Jakob framhåller poängen att en genuin tro på Kristus kommer att ändra liv och leder till handling. (Jakobsbrev 2:20-26). Jakob säger inte att rättfärdighet kommer genom tro och arbete, men att en person som verkligen tro, kommer han ha ett utflöde genom handlingar i hans liv. Om en person påstår sig vara troende, men det inte syns på personens handlingar i hans liv – då har han troligen inte en genuin kristen tro på Kristus (Jakobsbrev 2:14, 17, 20, 26).

Paulus säger samma sak i hans texter. Den goda frukten som troende ska ha i deras liv är listade i Galaterbrevet 5:22-23. Direkt efter berättar han för oss att vi är räddade genom tro och inte hur mycket vi gör (Efesierbrevet 2:8-9), Paulus upplyser oss att vi är skapade till goda handlingar (Efesierbrevet 2:10). Paulus förväntar sig precis lika mycket ett förändrat liv som Jakob gör, “Den som är i Kristus är alltså en ny skapelse, det gamla är förbi, något nytt har kommit” (2 Korintierbrevet 5:17)! Jakob och Paulus lär inte olika om frälsningen. De möter samma ämne med olika perspektiv. Paulus sätter helt enkelt tyngdpunkten på att rättfärdighet finns genom tro medan Jakob sätter tyngdpunkten på det fakta att tro på Kristus ger leder till goda handlingar.

EnglishÅtervänd till den svenska hemsidan

Är frälsningen endast genom tro, eller genom tro plus handling?
Dela denna sida: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries