settings icon
share icon
Fråga

Vad säger bibeln om dödsstraff?

Svar


I Gamla testamentet befallde lagarna dödsstraff för olika rättsakter: mord (2 Mos 21:12), kidnappning (2 Mos 21:16), tidelag (2 Mos 22:19), äktenskapsbrott (3 Mos 20:10), homosexualitet (3 Mos 20:13), att vara en falsk profet (5 Mos 13:5), prostitution och våldtäkter (5 Mos 22:4), och flera andra brott. Men Gud visade ofta barmhärtighet när dödsstraffet skulle utföras. David begick äktenskapsbrott och mord, men Gud krävde inte att ta hans liv (2 Sam 11:1-5, 12:13, 14-17). Varje synd vi begår bör leda till dödsstraff eftersom syndens lön är döden (Rom 6:23). Tack och lov visar Gud sin kärlek till oss genom att inte fördöma oss (Rom 5:8).

När fariséerna förde en kvinna som tagits på bar gärning för äktenskapsbrott till Jesus och frågade honom om hon ska stenas svarade Jesus "Den av er som är utan synd kan kasta första stenen på henne," (Joh 8:7). Detta bör inte användas för att säga att Jesus förkastade dödsstraffet i alla fall. Jesus påvisade helt enkelt fariséernas hyckleri. Fariséerna ville lura Jesus att bryta mot Gamla Testamentets lagar; de brydde sig inte om att kvinnan skulle stenas (vart tog mannen som hon var tagen på bar gärning med vägen?) Gud är den som införde dödsstraff: "Den som utgjuter människoblod, hans blod skall utgjutas av människor, ty Gud har gjort människan till sin avbild," (1 Mos 9:6). I vissa fall skulle även Jesus ha stött dödsstraff. Jesus visade dock nåd när dödsstraffet skulle genomföras (Joh 8:1-11). Aposteln Paulus erkände definitivt myndigheters rätt att använda dödsstraff ifall det behövdes (Rom 13:1-7).

Hur bör en kristen se på dödsstraff? För det första måste vi komma ihåg att Gud har föreskrivit dödsstraff i sitt ord; Därför skulle det vara förmätet av oss att tro att vi skulle kunna införa en högre standard. Gud har den högsta standarden. Han är perfekt. Denna standard gäller inte bara för oss utan för Honom själv. Därför älskar han i oändlig utsträckning, och han har nåd i oändlig utsträckning. Vi ser också att Hans vrede är oändlig, och att allt hålls samman i en perfekt balans.

För det andra måste vi inse att Gud har gett myndigheter befogenhet att avgöra när dödsstraffet skall utföras (1 Mos 9:6; Rom 13:1-7). Det är obibliskt att hävda att Gud motsätter sig dödsstraffet i alla fall. Kristna bör aldrig glädjas när dödsstraffet används, men kristna bör samtidigt inte kämpa emot myndigheters rätt att avrätta förövare som begått onda brott.

EnglishÅtervänd till den svenska hemsidan

Vad säger bibeln om dödsstraff?"
Dela denna sida: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries