settings icon
share icon
Fråga

Skriver Bibeln om apostlarnas död? Hur dog apostlarna?

Svar


Den enda aposteln vars död Bibeln registerar är Jakob (Apg 12:2). Kung Herodes beordrat att Jakob "dödas med svärd" vilket troligen är en hänvisning till halshuggning. Omständigheterna kring dödsfallen för de andra apostlarna är berättade genom kyrklig tradition, så vi bör inte lägga alltför mycket vikt på någon av de andra historierna. Den mest allmänt accepterade kyrkliga traditioner när det gäller döden av en apostel är att aposteln Petrus korsfästes upp och ner på ett x-format kors i Rom i uppfyllelse av Jesu profetia (Joh 21:18). Följande är de mest populära "traditioner" om morden på de andra apostlarna:

Matteus led martyrdöden i Etiopien, han dog av ett svärd sår. Johannes blev martyr när han kokades i en stor bassäng med kokande olja under en våg av förföljelse i Rom. Men han blev mirakulöst befriad från döden. Johannes dömdes till gruvorna på fängelset ön Patmos. Han skrev sin profetia Uppenbarelseboken på Patmos. Aposteln Johannes frigjordes senare och återvände till vad som nu är dagens Turkiet. Han dog som en gammal man, den enda aposteln att dö i fred.

Jakob, bror till Jesus (inte officiellt en apostel), var ledare för kyrkan i Jerusalem. Han kastades från sydöstra toppen av templet (över hundra fot ner(en fot är ungefär 0,3 meter)) när han vägrade att förneka sin tro på Kristus. När de upptäckte att han överlevde nedgången, slog hans fiender Jakob till döds med en klubba. Detta tros vara samma höjdpunkt där Satan hade tagit Jesus under frestelsen.

Bartolomeus, även känd som Natanael var missionär till Asien. Han vittnade i dagens Turkiet och blev martyr för sin predikan i Armenien, flådd till döds av en piska. Andreas korsfästes på en x-formad kors i Grekland. Efter att ha piskade hårt av sju soldater, band de hans kropp till korset med sladdar för att förlänga sin dödskamp. Hans anhängare vittnade om att när han leddes mot korset, hälsade Andreas dem med följande ord: "Jag har länge önskat och förväntat detta härliga stund. Korset har invigts av Kristi kropp hänger på det." Han fortsatte att predika för sina plågoandar i två dagar tills han dog. Aposteln Thomas höggs med ett spjut i Indien under en av sina missionsresor för att upprätta kyrkan. Matthias, aposteln vald att ersätta förrädaren Judas Iskariot, stenades och halshöggs sedan. Aposteln Paulus torterades och halshöggs sedan av den onde kejsaren Nero i Rom 67 e.Kr. Det finns traditioner när det gäller de andra apostlarna också, men ingen med några tillförlitliga historiska eller traditionella stöd.

Det är inte så viktigt hur apostlarna dog. Vad som är viktigt är det faktum att de var alla beredda att dö för sin tro. Om Jesus inte hade uppstått, skulle lärjungarna ha känt till det. Folk kommer inte att dö för något de vet är en lögn. Det faktum att alla apostlarna var villiga att dö hemska dödsfall, vägrar att avsäga sig sin tro på Kristus, är en enorm styrka att de verkligen hade bevittnat Jesu Kristi uppståndelse.

EnglishÅtervänd till den svenska hemsidan

Skriver Bibeln om apostlarnas död? Hur dog apostlarna?"
Dela denna sida: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries