settings icon
share icon
Fråga

Vad säger Bibeln om depression? Hur kan en kristen övervinna depression?

Svar


Depression är en utbredd sjukdom som drabbar miljontals människor, både kristna och icke-kristna. De som lider av depression kan uppleva intensiva känslor av sorg, ilska, hopplöshet, trötthet och en mängd andra symtom. De kan börja känna sig värdelösa och till och med suicidala och tappa intresse för saker och människor som de brukade tycka om. Depression utlöses ofta av livsförhållanden, som att förlora jobbet, en älskads död, skilsmässa eller psykologiska problem som (drog)beroende eller låg självkänsla.

Bibeln talar om att vara fylld av glädje och lovprisning (Filipperna 4:4; Romarbrevet 15:11), så Gud har tydligen för avsikt att vi alla ska leva glädjefyllda liv. Detta är inte lätt för någon som lider av situationsbunden depression, men det kan åtgärdas genom Guds gåvor av bön, bibelstudier och tillämpning av det vi läser, stödgrupper, gemenskap med troende, bekännelse, förlåtelse och rådgivning. Vi måste göra en medveten ansträngning att inte isolera oss själva, utan att vända våra ansträngningar utåt. Känslor av depression kan ibland lösas om den som lider av depression flyttar fokus från sig själv till Kristus och andra.

Klinisk depression är ett fysiskt tillstånd som måste diagnostiseras av en läkare. Det kan drabba oss utan att ha orsakats av olyckliga livsförhållanden, och symtomen kan inte heller lindras av egen vilja och livsstil. I motsats till vad vissa i det kristna samfundet tror, orsakas inte alltid klinisk depression av synd. Depression kan ibland orsakas av ett fysiskt tillstånd som behöver behandlas med medicin och/eller rådgivning. Naturligtvis kan Gud bota alla sjukdomar eller störningar. Men i vissa fall är det inte annorlunda att träffa en läkare för depression än att träffa en läkare för en annan sjukdom eller skada.

Det finns vissa saker som de som lider av depression kan göra för att lindra sin ångest. De bör se till att de förblir förankrade i Ordet, även när de inte känner för det. Känslor kan leda oss vilse, men Guds ord står fast och är oföränderligt. Vi måste behålla ett starkt förtroende för Gud och hålla oss fast vid honom när vi genomgår prövningar och frestelser. Bibeln säger att Gud aldrig kommer att tillåta frestelser i våra liv som är för mycket för oss att hantera (1 Korintierbrevet 10:13). Även fast det inte är synd att vara deprimerad, är man ändå ansvarig för hur man reagerar på lidandet, inklusive att få den professionella hjälp som behövs. "Låt oss därför genom honom alltid bära fram lovets offer till Gud, som är en frukt från läppar som prisar hans namn." (Hebreerbrevet 13:15, SRB16).

EnglishÅtervänd till den svenska hemsidan

Vad säger Bibeln om depression? Hur kan en kristen övervinna depression?"
Dela denna sida: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries