settings icon
share icon
Fråga

Vad säger bibeln om demoner?

Svar


Demoner är fallna änglar, som Uppenbarelseboken 12:9 antyder: ”Och den store draken blev utkastad, den gamle ormen, som kallas Djävul och Satan, han som bedrar hela världen. Han blev nedkastad på jorden, och hans änglar blev också nedkastade med honom.” Satans fall från himlen beskrivs symboliskt i Jesaja 14:12–15 och Hesekiel 28:12–15. När han föll tog Satan några av änglarna med sig – en tredjedel av dem, enligt Uppenbarelseboken 12:4. Judas 6 nämner också änglar som syndade. Bibliskt sett, är demoner fallna änglar som tillsammans med Satan valde att göra uppror mot Gud.

En del av demonerna är redan förvarade "i mörker, bundna med eviga bojor" (Judas 1:6) för sin synd. Andra är fria att ströva omkring och kallas för "furstendömen, makterna, mörkrets världshärskare i denna världen, ondskans andemakter i himlarna.” i Efesierbrevet 6:12 (jfr Kolosserbrevet 2:15). Demonerna följer fortfarande Satan som sin ledare och kämpar med de heliga änglarna i ett försök att omintetgöra Guds plan och stå emot Guds folk (Daniel 10:13).

Demoner är andevarelser som har förmågan att ta en fysisk kropp i besittning. Det handlar om demonisk besättelse när en persons kropp är fullständigt kontrollerad av en demon. Detta kan inte hända ett Guds barn, eftersom den helige Ande bor i hjärtat hos dem som tror på Kristus (1 Johannes 4:4).

Under sin jordiska verksamhet mötte Jesus många demoner. Naturligtvis var ingen av dem en match för Kristi kraft: "När det blev kväll, förde de till honom många som var besatta av onda andar. Och han drev ut andarna med sitt ord och botade alla som var sjuka," (Matteus 8:16, SRB16). Jesu auktoritet över demonerna är ett av bevisen på att han verkligen är Guds Son (Luk 11:20). Demonerna som mötte Jesus visste vem han var, och de fruktade honom: "'Vad har vi med dig att göra, Jesus, Guds Son?' skrek [demonerna] ’Har du kommit hit för att plåga oss i förtid?’” (Matt 8:29, SRB16). Demonerna vet att deras slut kommer att bli en plåga.

Satan och hans demoner försöker förstöra Guds verk och lura så många de kan (1 Petrus 5:8; 2 Korintierbrevet 11:14–15). Demonerna beskrivs som onda andar (Matteus 10:1), orena andar (Markus 1:27), lögnaktiga andar (1 Konungaboken 22:23) och Satans änglar (Uppenbarelseboken 12:9). Satan och hans demoner bedrar världen (2 Korintierbrevet 4:4), förkunnar falsk lära (1 Timoteusbrevet 4:1), attackerar kristna (2 Korintierbrevet 12:7; 1 Petrus 5:8) och bekämpar de heliga änglarna (Uppenbarelseboken 12:4–9).

Demonerna, de fallna änglarna, är Guds fiender, men de är besegrade fiender. Kristus har "avväpnat furstendömena och makterna", och han har "låtit dem bli till skam inför alla, genom att han öppet triumferade över dem" på korset (Kolosserna 2:15). När vi underkastar oss Gud och står emot djävulen har vi inget att frukta. "han som är i er är större än den som är i världen." (1 Johannes 4:4).

EnglishÅtervänd till den svenska hemsidan

Vad säger bibeln om demoner?"
Dela denna sida: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries