settings icon
share icon
Fråga

Vad säger Bibeln om demonisk besatthet är det fortfarande möjligt i dag? Om ja, vad är symptomen?

Svar


Bibeln ger några exempel på människor som var besatt eller hade påverkats av demoner.

Från dessa exempel kan vi hitta några symptom på demoniskt inflytande och få insikt om hur en demon besitter någon. Här är några av de bibliska passagerna: Matteus 9:32-33; 12:22; 17:18; Markus 5:1-20; 7:26-30; Lukas 4:33-36; Lukas 22:3; Apg 16:16-18. I vissa av dessa passager, orsakar demon besittning fysiska sjukdomar såsom oförmåga att tala, epileptiska symtom, blindhet, etc. I andra fall får den individen att göra ont, Judas är det främsta exemplet. I Apostlagärningarna 16:16-18, ger anden uppenbarligen en slavflicka viss förmåga att kunna saker bortom sitt eget lärande. Den besatta mannen i Gadarenes, som var besatt av en mängd demoner (Legion), hade övermänsklig styrka och levde naken bland gravstenar. Kung Saul, efter sitt uppror mot Herren, besvärades av en ond ande (1 Sam 16:14-15, 18:10-11, 19:9-10) med den uppenbara effekten av en nedstämdhet och en ökad vilja att döda David.

Således finns det ett brett utbud av möjliga symptom på demon innehav, till exempel en fysisk funktionsnedsättning som inte kan hänföras till ett faktiskt fysiologiskt problem, en personlighetsförändring som depression eller aggression, onaturliga styrka, oanständighet, antisocialt beteende, och kanske förmågan att förmedla information som man inte har någon naturlig möjlighet att veta. Det är viktigt att notera att nästan alla, om inte alla, av dessa egenskaper kan ha andra förklaringar, så det är viktigt att inte märka varje deprimerad person eller epileptiska individ som besatt. Å andra sidan, västerländska kulturer tar troligen inte ta satanisk inblandning i människors liv på tillräckligt stort allvar.

Utöver dessa fysiska eller känslomässiga skillnader, kan man också titta på andliga attribut som påvisar demoniskt inflytande. Dessa kan omfatta en vägran att förlåta (2 Kor 2:10-11) och tron på och spridning av falska läror, särskilt när det gäller Jesus Kristus och hans försoningsverk (2 Kor 11:3-4, 13-15; 1 Tim 4:1-5; 1 Joh 4:1-3).

När det involverar demoner i livet för kristna, illustrerar aposteln Petrus det faktum att en troende kan påverkas av djävulen (Matt 16:23). Vissa hänvisar till kristna som är under ett starkt demonisk påverkan såsom varande "demoniserade", men det finns inga exempel i Skriften av en troende i Kristus som besatt av en demon. De flesta teologer anser att en kristen inte kan vara besatt eftersom han har den Helige Ande boende inom (2 Kor 1:22, 5:5; 1 Kor 6:19), och Guds Ande skulle inte dela bostad med en demon.

Vi får inte veta exakt hur man öppnar upp sig för innehav. Om Judas fall är representativ, öppnade han sitt hjärta till det onda i sitt fall genom sin girighet (Joh 12:6). Så det kan vara möjligt att om man låter sitt hjärta att styras av någon vanlig synd, blir det en inbjudan till en demon att komma in. Från missionärernas upplevelser, tycks demon innehav också vara relaterade till dyrkan av hedniska idoler och innehav av ockulta material. Skriften relaterar upprepade gånger avgudadyrkan till demondyrkan (3 Mos 17:7, 5 Mos 32:17; Ps 106:37; 1 Kor 10:20), så det bör inte vara överraskande att avgudadyrkan skulle kunna leda till demon innehav.

Baserat på ovanstående skrifter och en del av de erfarenheter missionärer fått, kan vi konstatera att många människor öppnar upp sina liv till demoners involvering genom någon synd eller genom engagemang i någon kult (antingen medvetet eller omedvetet). Exempel på detta kan vara omoral, drog/alkoholmissbruk som förändrar ens medvetandetillstånd, uppror, bitterhet, och transcendental meditation.

Det finns ytterligare en beaktning. Satan och hans anhang kan inte göra någonting som Herren inte tillåter dem att göra (Job 1-2). Detta är fallet, då Satan, i tron att han är fullföljandet av sina egna syften, faktiskt utförde Guds goda syften, som i fallet med Judas svek. Vissa människor utvecklar en ohälsosam fascination med det ockulta och demonisk aktivitet. Detta är oklokt och obiblisk. Om vi följer Gud, om vi kläder oss med hans rustning och förlita sig på hans styrka (Ef 6:10-18), har vi ingenting att frukta från de onda, för Guds härskar över allt!

EnglishÅtervänd till den svenska hemsidan

Vad säger Bibeln om demonisk besatthet är det fortfarande möjligt i dag? Om ja, vad är symptomen?"
Dela denna sida: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries