settings icon
share icon
Fråga

Vad säger Bibeln om dejter/uppvaktning?

Svar


Även om orden "uppvaktning" och "dejting" inte finns i Bibeln, finns det principer som kristna bör följa under tiden före äktenskapet. Den första är att vi måste skilja oss från världens syn på dejting eftersom Guds väg är en annan än världens (Efesierbrevet. 4:17-24, 2 Petrus 2:20).

Medan världens syn kan vara att dejta runt så mycket som vi vill, är det viktiga att lära känna en persons karaktär innan man ger några löften till honom eller henne. Vi bör ta reda på om personen har fötts på nytt i Kristi Ande (Johannes 3:3-8) och om han eller hon delar samma önskan som vi att likna Kristus (Filipperbrevet 2:5).

Målet med att dejta eller uppvakta är att hitta en livspartner. Bibeln säger att vi som kristna inte bör gifta oss med en icke-troende (2 Korintierbrevet 6:14-15) eftersom detta påverkar vårt förhållande till Kristus och äventyrar vår moral och våra normer.

När man är i ett tillgivet förhållande, oavsett om man dejtar eller uppvaktar, är det viktigt att komma ihåg att älska Herren över allt annat (Matteus 10:37). Att säga eller tro att en annan person är "allt" eller det viktigaste i ens liv är avgudadyrkan, vilket är synd (Galaterbrevet 5:20; Kolosserbrevet 3:5).

Vi ska inte heller orena våra kroppar genom att ha sex före äktenskapet (1 Korintierbrevet 6:9, 13; 2 Timoteus 2:22). Sexuell omoral är en synd inte bara mot Gud utan mot våra egna kroppar (1 Korintierbrevet 6:18). Det är viktigt att älska och hedra andra som vi älskar oss själva (Romarbrevet 12:9-10), och detta är verkligen sant för ett sällskapsförhållande. Oavsett om man dejtar eller uppvaktar, är att följa dessa bibliska principer det bästa sättet att ha en säker grund för ett äktenskap.

Äktenskap är ett av de viktigaste beslut vi någonsin kommer att fatta, för när två personer gifter sig, håller de fast vid varandra och blir ett kött. Det är en relation som Gud avser att vara permanent och oförstörbar (1 Mosebok 2:24; Matteus 19:5).

EnglishÅtervänd till den svenska hemsidan

Vad säger Bibeln om dejter/uppvaktning?"
Dela denna sida: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries