settings icon
share icon
Fråga

Är Jesus Gud? Påstod Jesus någonsin vara Gud?

Svar


Jesus är aldrig citerade i bibeln där han säger de exakta orden, “Jag är Gud.” Däremot, betyder inte det att Han aldrig påstod att Han var Gud. Ta t.ex. Jesu ord i Johannesevangeliet 10:30, ”Jag och fadern är ett” I första stund ser det inte ut att vara ett påstående om att vara Gud. Om vi däremot, tittar på den judiska reaktionen på Hans påstående “Judarna svarade: Det är inte för någon god gärning vi stenar dig, utan för att du hädar och gör dig själv till Gud, fast du är människa” (Johannesevangeliet 10:33). Judarna förstod Jesu påstående som ett uttalande om att vara Gud. I de följande verserna rättar aldrig Jesus judarna genom att säga, ”Jag påstod aldrig att vara Gud.” Det tyder på att Jesus verkligen påstod att Han var Gud genom att säga, ”Jag och fadern är ett” (Johannesevangeliet 10:30). Johannesevangeliet 8:58 är ett annat exempel. Jesus påstod, Jag säger sanningen, Jesus svarade, innan Abraham var född, fanns jag!” Igen, i försvar tar Judarna upp stenar och försöker stena Jesus (Johannesevangeliet 8:59). Varför skulle judarna vilja stena Jesus om Han inte hade sagt något de tyckte var uppretande, ett påstående om att vara Gud?

I Johannesevangeliet 1:1 står det “ordet var Gud.” I Johannesevangeliet 1:14 står det ”ordet blev kött” Detta tyder på att Jesus är Gud i köttet. Apostlagärningarna berättar för oss, "...Va herdar för Guds församling, som Han har vunnit åt sig med sin Sons blod." Vem köpte kyrkan med Hans egna blod? Jesus Kristus. (Apostlagärningarna 20:28) Det visar att Gud köpt upp församlingen med Hans egna blod. Därför Jesus är Gud!

Tomas lärjungen bemöter Jesus med, “Herre min Gud” (Johannesevangeliet 20:28). Jesus rättar inte honom. Titus 2:13 uppmuntrar oss vänta på vår kommande Gud och frälsare – Jesus Kristus (titta också på 2 Petrus 1:1) I Hebreerbrevet 1:8, om Sonen däremot: Din tron, o Gud, består i evigheters evighet, och rättens spira är din kungaspira.

I uppenbarelseboken introducerar en ängel aposteln Johannes att bara lovsjunga Gud (uppenbarelseboken 19:10). Ett antal gånger i bibeln tar Jesus emot lovsång. (Matteusevangeliet 2:11; 14:33; 28:9,17; Lukasevangeliet 24:52; Johannesevangeliet 9:38) Han tillrättavisar aldrig människor som lovsjunger Honom. Om Jesus inte var Gud, skulle Han sagt till människor att inte lovsjunga honom, precis som ängeln i uppenbarelseboken hade gjort. Det finns många andra verser i bibeln som argumenterar för Jesu gudomlighet.

Den mest viktiga anledningen att Jesus måste vara Gud är att om Han inte är Gud, skulle inte Hans död ha varit tillräcklig för att betala skulden för hela världens synder (1 Johannesbrevet 2:2). Bara Gud kan betala en oändlig skuld. Bara Gud kan ta på sig hela världens synd (2 korintierbrevet 5:21), död, och uppstå – Hans vinst över synden och döden.

EnglishÅtervänd till den svenska hemsidan

Är Jesus Gud? Påstod Jesus någonsin vara Gud?
Dela denna sida: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries