settings icon
share icon
Fråga

Vad säger bibeln om att dricka alkohol/vin? Är det en synd för en kristen att dricka alkohol/vin?

Svar


Skriften har mycket att säga om att dricka alkohol (Tredje Moseboken 10:9; Fjärde Moseboken 6:3; Femte Moseboken 29:6; Domarboken 13:4, 7, 14; Ordspråksboken 20:1; 31:4; Jesaja 5:11, 22 ; 24: 9; 28: 7; 29: 9; 56:12). Men Bibeln förbjuder inte nödvändigtvis en kristen att dricka öl, vin eller någon annan dryck som innehåller alkohol. Faktum är att vissa bibelställen diskuterar alkohol i positiva termer. Predikaren 9:7 säger: "Drick ditt vin med ett glatt hjärta." Psaltaren 104:14-15 säger att Gud ger vin "som gläder människors hjärtan." Amos 9:14 diskuterar att dricka vin från din egen vingård som ett tecken på Guds välsignelse. Jesaja 55:1 uppmuntrar, "Ja, kom och köp vin och mjölk..."

Det Gud befaller kristna angående alkohol är att undvika berusning/dryckenskap (Ef 5:18). Bibeln fördömer fylleri och dess effekter (Ordspr. 23:29-35). Kristna är också befallda att inte låta deras kroppar "behärskas" av någonting (1 Kor 6:12; 2 Petr 2:19). Att dricka för mycket alkohol är onekligen beroendeframkallande. Skriften förbjuder också en kristen att göra något som kan såra, kränka eller väcka anstöt bland andra kristna eller uppmuntra dem att synda mot sitt samvete (1 Kor 8:9-13). I ljuset av dessa principer skulle det vara extremt svårt för någon kristen att säga att han dricker alkohol i överskott till Guds ära (1 Kor 10:31).

Jesus förvandlade vatten till vin. Det verkar till och med som att Jesus drack vin ibland (Joh 2:1-11; Matt 26:29). På Nya testamentets tid var vattnet inte särskilt rent. Utan modern vattenrening var vattnet ofta fyllt med bakterier, virus och alla typer av föroreningar. Detsamma gäller i många länder i tredje världen idag. Som ett resultat drack människor ofta vin (eller druvjuice) eftersom det var mycket mindre sannolikt att det var förorenat. I 1 Tim 5:23 instruerade Paulus Timoteus att inte uteslutande sluta dricka vatten (vilket förmodligen orsakade hans magproblem) utan istället dricka vin. På den tiden jästes vin (det innehöll alkohol), men inte nödvändigtvis till den grad som är vanlig idag. Det är felaktigt att säga att det var druvjuice, men det är också felaktigt att säga att det var samma sak som det vin som vanligtvis används idag. Återigen, Skriften förbjuder inte kristna att dricka öl, vin eller någon annan dryck som innehåller alkohol. Alkohol är inte, i och för sig, befläckat av synd. Det är berusning/fylleri och alkoholberoende som en kristen absolut måste avstå från (Ef 5:18; 1 Kor 6:12).

Alkohol, som konsumeras i små mängder, är varken skadligt eller beroendeframkallande. Faktum är att vissa läkare förespråkar att dricka små mängder rött vin för dess hälsofördelar, särskilt för hjärtat. Konsumtion av små mängder alkohol är en fråga om kristen frihet. Fylleri och missbruk är synd. Men på grund av de bibliska farhågorna angående alkohol och dess effekter, på grund av den lätta frestelsen att konsumera alkohol i överskott och på grund av möjligheten att orsaka anstöt och/eller vara andra till fall, är det ofta bäst för en kristen att avstå från att dricka alkohol.

EnglishÅtervänd till den svenska hemsidan

Vad säger bibeln om att dricka alkohol/vin? Är det en synd för en kristen att dricka alkohol/vin?
Dela denna sida: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries