settings icon
share icon
Fråga

Vad säger bibeln om äktenskap mellan olika raser?

Svar


Gamla testamentets lag befallde israeliterna att inte ingå äktenskap med andra folkslag (hedningar) (5 Mosebok 7:3–4). Anledningen till detta kommando var dock inte hudfärg eller etnicitet. Snarare var det religiöst. En anledning till att Gud förbjöd judarnas äktenskap med andra folkslag var att människor av andra folkslag dyrkade falska gudar. Israeliterna skulle ledas vilse från Gud om de gifte sig med avgudadyrkande hedningar. Detta är precis vad som hände i Israel, enligt Malaki 2:11.

En liknande princip om andlig renhet finns fastställd i Nya testamentet, men den har ingenting med ras att göra: ”Gå inte i främmande ok tillsammans med dem som inte tror. För vad har rättfärdighet med orättfärdighet att göra? Och vilken gemenskap har ljus med mörker?” (2 Korintierbrevet 6:14, SRB16). Precis som israeliterna (troende på den ende sanne Guden) befalldes att inte gifta sig med avgudadyrkare, så är kristna (troende på den ende sanne Guden) befallda att inte gifta sig med icke troende. Bibeln säger aldrig att äktenskap mellan olika raser är fel. Alla som förbjuder äktenskap mellan olika raser gör det utan biblisk auktoritet.

Som Martin Luther King, Jr., (english) noterade, bör en person bedömas på grund av sin karaktär, inte sin hudfärg. Det finns ingen plats i kristnas liv för favorisering baserad på ras (Jakob 2:1–10). Faktum är att det bibliska perspektivet är att det bara finns en "ras" - människosläktet, där alla härstammar från Adam och Eva. Gud har ”av ett blod gjort alla folkslag” (Apg. 17:26, SRB16),

Vid val av en partner bör en kristen först ta reda på om den potentiella maken är född på nytt genom tro på Jesus Kristus (Joh 3:3–5). Tro på Kristus, inte hudfärg, är den bibliska standarden för att välja en make. Äktenskap mellan raser är inte en fråga om rätt eller fel utan om vishet, ståndaktighet, urskillning och bön.

Ett par som överväger att gifta sig måste överväga många faktorer. Även om en skillnad i hudfärg inte bör ignoreras, bör det absolut inte vara den avgörande faktorn för om ett par ska gifta sig. Ett par av olika ras kan utsättas för diskriminering och förlöjligande, och de bör vara beredda att reagera på sådana fördomar på ett bibliskt sätt."Det är ingen skillnad mellan jude och grek, för samme Herre är över alla och rik mot alla dem som åkallar honom." (Rom 10:12, SRB16). En färgblind kyrka och/eller ett kristet äktenskap mellan olika raser kan vara en kraftfull illustration av vår jämlikhet i Kristus.

EnglishÅtervänd till den svenska hemsidan

Vad säger bibeln om äktenskap mellan olika raser?
Dela denna sida: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries