settings icon
share icon
Fråga

Vad säger Bibeln om äktenskapet?

Svar


Instiftandet av äktenskapet beskrivs i Första Moseboken 2:23-24, SRB16: "Då sa Adam: Denna är nu ben av mina ben och kött av mitt kött. Hon ska heta kvinna*, därför att hon är tagen av mannen. Därför ska en man lämna sin far och sin mor och hålla sig till sin hustru, och de ska bli ett kött." Gud skapade mannen och gjorde sedan kvinnan för att komplettera honom. Äktenskapet är Guds lösning på problemet: "Det är inte gott att mannen är ensam." (1 Mos 2:18).

Ordet "hjälpare" som används för att beskriva Eva i Första Moseboken 2:20 betyder "att omge, för att skydda eller stödja, hjälpa". Eva skapades för att vara tillsammans med Adam som hans "andra halva", för att vara hans stöd och hans medhjälpare. Bibeln säger att äktenskapet leder till att en man och kvinna blir "ett kött". Denna enhet manifesteras fullt ut i den fysiska föreningen av sexuell intimitet. Nya testamentet lägger till en varning angående denna enhet: ”Så är de inte mer två utan ett kött. Vad nu Gud har fogat samman får människan inte skilja åt.” (Matt 19:6, SRB16).

Det finns flera brev skrivna av aposteln Paulus som handlar om äktenskapet och hur troende ska fungera inom det äktenskapliga förhållandet. En sådan passage finns i Första Korintierbrevet kapitel 7 och en annan i Efesierbrevet 5:22-33. Dessa texter meddelar ett antal nyckelsanningar om hur Bibeln säger att äktenskapet ska vara.

I Efesierbrevet 5 kan vi läsa att ett framgångsrikt bibliskt äktenskap är beroende av att både mannen och hustrun fyller vissa roller (roles): "Ni hustrur, underordna er era män, såsom under Herren, för mannen är hustruns huvud, liksom också Kristus är församlingens huvud, och han är kroppens Frälsare." (Ef 5:22-23, SRB16). "Ni män, älska era hustrur såsom också Kristus har älskat församlingen, och utgivit sig själv för henne." (Ef 5:25, SRB16). "På samma sätt är männen skyldiga att älska sina hustrur såsom sina egna kroppar. Den som älskar sin hustru älskar sig själv. För ingen har någonsin hatat sitt eget kött, utan man ger det näring och vårdar det, såsom också Herren gör med församlingen." (Ef 5:28-29, SRB16). "Därför ska en man lämna sin far och sin mor och hålla sig till sin hustru, och de två ska bli ett kött." (Ef 5:31, SRB16).

När en troende man och hustru lever enligt Guds principer för ett äktenskap, blir resultatet ett hållbart, hälsosamt äktenskap. Ett bibliskt baserat äktenskap håller Kristus som huvudet för mannen och hustrun tillsammans. Det bibliska begreppet äktenskap är en enhet mellan en man och hustru som i Bibeln liknas vid Kristi enhet med sin kyrka/församling.

EnglishÅtervänd till den svenska hemsidan

Vad säger Bibeln om äktenskapet?"
Dela denna sida: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries