settings icon
share icon
Fråga

Vad är agnosticism?

Svar


Agnosticism är uppfattningen att Guds existens är omöjlig att bevisa. Ordet "agnostiker" innebär i huvudsak "utan kunskap". Agnosticism är en mer intellektuellt ärlig form av ateism. Ateism hävdar att Gud inte existerar, vilket inte kan bevisas. Agnosticism hävdar att Guds existens inte kan bevisas eller motbevisas, att det är omöjligt att veta om Gud existerar. I detta är agnosticismen korrekt. Guds existens kan inte empiriskt bevisas eller motbevisas.

Bibeln talar om för oss att vi måste acceptera med vår tro att Gud existerar. Hebreerbrevet 11:6 säger att "Utan tro är det omöjligt att behaga Gud, för den som kommer till Gud måste tro att han finns och att han lönar dem som söker honom." Gud är ande (Joh 4:24), så han kan inte ses eller beröras. Om Gud inte väljer att uppenbara sig för oss, är han osynlig för våra sinnen (Rom 1:20). Bibeln förklarar att Guds existens kan tydligt ses i universum (Ps 19:1-4), kännas i naturen (Rom 1:18-22) och bekräftas i våra egna hjärtan (Pred 3:11).

Agnostiker är ovilliga att fatta ett beslut för eller emot Guds existens. Det är den ultimata "sitta på staketet" läget. Teister tror att Gud existerar. Ateister tror att Gud inte existerar. Agnostiker anser att vi inte kan tro eller inte tro på Guds existens, eftersom det är omöjligt att veta.

För diskussionens skull, låt oss kasta ut de klara och obestridliga bevisen på Guds existens. Om vi sätter positionerna i teism och agnosticism på lika villkor, vilket är dem mest "förnuftiga" tron när det gäller möjligheten om livet efter döden? Om det inte finns någon Gud upphör både teister och agnostiker helt enkelt att existera när de dör. Om det finns en Gud, kommer båda teister och agnostiker ha någon att svara inför när de dör. Ur detta perspektiv är det mer "förnuftigt" att vara en teist än en agnostiker. Om ingen ställning kan bevisas eller motbevisas, verkar det klokt att göra sitt yttersta för att grundligt undersöka den position som kan ha en oändligt och evigt mer önskvärt slutresultatet.

Det är normalt att ha tvivel. Det finns många saker i denna värld som vi inte förstår. Ofta tvivlar människor på Guds existens eftersom de inte förstår eller håller med de saker han gör och tillåter. Som ändliga människor vi inte ska förvänta oss att kunna förstå en oändlig Gud. Romarbrevet 11:33-34 utropar, "O vilket djup av rikedom och vishet och kunskap hos Gud!

Hur outgrundliga är inte hans domar, hur ofattbara hans vägar! Vem har förstått Herrens sinne? Eller vem har varit hans rådgivare?" Vi måste tro på Gud och lita på hans vägar genom tron. Gud är redo och villig att uppenbara sig på fantastiska sätt till dem som tror på honom. Femte Mosebok 4:29 förkunnar: "Men om ni där söker Herren, din Gud, skall du finna honom, om du söker honom av hela ditt hjärta och av hela din själ."

EnglishÅtervänd till den svenska hemsidan

Vad är agnosticism?"
Dela denna sida: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries