settings icon
share icon
Fråga

Vad är agnosticism?

Svar


Agnosticism hävdar uppfattningen att Guds existens är omöjlig att bevisa. Ordet "agnostiker" betyder "person utan kunskap". Agnosticism är en mer intellektuellt ärlig form av ateism. Ateism hävdar att Gud inte existerar, vilket inte kan bevisas. Agnosticism hävdar att Guds existens varken kan bevisas eller motbevisas, därför att det är omöjligt att veta om Gud existerar. I detta är agnosticismen korrekt. Guds existens kan inte empiriskt bevisas eller motbevisas.

Bibeln talar om för oss att vi måste acceptera med vår tro att Gud existerar. Hebreerbrevet 11:6, SRB16 säger att "Men utan tro är det omöjligt att behaga Gud, för den som vill komma till Gud måste tro att Gud är till, och att han lönar dem som ihärdigt söker honom." Gud är ande (Joh 4:24), så han kan inte ses eller beröras. Om Gud inte väljer att uppenbara sig för oss, är han osynlig för våra sinnen (Rom 1:20). Bibeln förklarar att Guds existens kan tydligt ses i universum (Ps 19:1-4), kännas i naturen (Rom 1:18-22) och bekräftas i våra egna hjärtan (Pred 3:11).

Agnostiker är ovilliga att besluta för eller emot Guds existens. Det är den ultimata "sitta på staketet" läget. Teister tror att Gud existerar. Ateister tror att Gud inte existerar. Agnostiker anser att vi varken kan tro eller bör tro på Guds existens, eftersom det är omöjligt att veta.

För argumentets skull, låt oss kasta ut de tydliga och obestridliga bevisen på Guds existens. Om vi sätter teismens och agnosticismens ståndpunkter på lika villkor, vilket är det mest "vettigt" att tro när det gäller möjligheten till liv efter döden? Om det inte finns någon Gud, upphör både teister och agnostiker att existera när de dör. Om det finns en Gud kommer både teister och agnostiker att ha någon att svara inför när de dör. Ur detta perspektiv är det definitivt mer "vettigt" att vara teist än agnostiker. Om ingendera ståndpunkten kan bevisas eller motbevisas, förefaller det klokt att göra allt för att grundligt undersöka ståndpunkten som kan leda till ett oändligt och evigt mer önskvärt slutresultat.

Det är normalt att ha tvivel. Det finns många saker i denna värld som vi inte förstår. Ofta tvivlar människor på Guds existens eftersom de inte förstår eller håller med de saker han gör och tillåter. Som ändliga människor vi inte ska förvänta oss att kunna förstå en oändlig Gud. Romarbrevet 11:33-34, SRB16 utropar, "O, vilket djup av rikedom och vishet och kunskap hos Gud! Hur outgrundliga är inte hans domar, och hur outrannsakliga hans vägar. För vem har känt Herrens sinne? Eller vem har varit hans rådgivare?"

Vi måste ha förtroende för Gud och lita på hans vägar genom tron. Gud är redo och villig att uppenbara sig på fantastiska sätt för dem som kommer till tro på honom. Femte Mosebok 4:29, SRB16 förkunnar: "Men om du där söker HERREN, din Gud, så ska du finna honom, om du söker honom av hela ditt hjärta och av hela din själ."

EnglishÅtervänd till den svenska hemsidan

Vad är agnosticism?"
Dela denna sida: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries