settings icon
share icon
Fråga

Vad säger bibeln om abort?

Svar


Bibeln tar aldrig specifikt upp frågan om abort. Men det finns många lärdomar i Bibeln som gör det mycket tydligt vad Guds syn på abort är. Jeremia 1:5 säger att Gud känner oss innan han bildar oss i livmodern. Psalm 139:13-16 talar om Guds aktiva roll i vår skapelse och bildning i livmodern. Andra Mosebok 21:22-25 föreskriver samma straff, döden, för någon som dödar ett barn i livmodern som för någon som begår mord. Detta visar tydligt att Gud anser att ett barn i livmodern att vara lika mycket människa som en fullvuxen människa. För den kristne är abort inte en fråga om en kvinnas rätt att välja.

Det är en fråga om liv eller död för en människa gjord till Guds avbild (1 Mos 1:26-27, 9:6).

Det första argumentet som alltid uppstår mot den kristna inställningen till abort är "Vad händer i fallen av våldtäkt och/eller incest?" Så hemskt som det skulle vara att bli gravid som en följd av våldtäkt och/eller incest, är mordet på ett barn svaret? Två fel gör inte ett rätt. Barnet som är ett resultat av en våldtäkt och/eller incest skulle kunna adopteras av en kärleksfull familj som inte kan få barn på egen hand eller barnet kan uppfostras av sin mor. Återigen, barnet är helt oskyldig och borde inte straffas för de onda handlingarna av dess far.

Det andra argumentet som vanligtvis uppstår mot den kristna inställningen till abort är "I de fall där moderns liv är i fara då?" Ärligt talat, är detta den svåraste frågan att besvara i frågan om abort. Först, låt oss komma ihåg att anledningen till denna situation är mindre än en tiondels procent av aborterna som görs i världen i dag. Långt fler kvinnor gör abort för bekvämlighetsskäl än kvinnor som gör abort för att rädda sina egna liv. För det andra, låt oss komma ihåg att Gud är en Gud som gör under. Han kan bevara livet hos en mor och ett barn trots alla medicinska odds som är emot det. I slutändan kan denna fråga kan endast avgöras mellan en man, hustru och Gud. Varje par som ställs inför denna extremt svåra situation bör be till Herren för vishet (Jakob 1:5) om vad Hans vilja är.

Över 95 procent av aborterna utförs idag inbegriper kvinnor som helt enkelt inte vill ha barn. Mindre än 5 procent av aborter är av de skäl som våldtäkt, incest eller moderns hälsa. Även i de svårare fallen bland de 5 procenten, bör abort aldrig vara det första alternativet. Livet för en människa i livmodern är värt att göra allt möjligt för att barnet ska födas.

För de som har gjort en abort, kom ihåg att abort är en synd och inte mindre förlåtligt än någon annan synd. Genom tron på Kristus, kan alla synder förlåtas (Joh 3:16; Rom 8:1; Kol 1:14). En kvinna som har gjort abort, en man som har uppmuntrat en abort eller en läkare som har utfört en kan alla bli förlåtna genom tron på Jesus Kristus.

EnglishÅtervänd till den svenska hemsidan

Vad säger bibeln om abort?
Dela denna sida: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries