settings icon
share icon
Fråga

Varför ska vi be? Vad är poängen med bönen när Gud vet framtiden och redan har kontroll över allt. Om vi inte kan ändra Guds sinne, varför ska vi be?

Svar


Att be ska vara som att andas, enklare att göra än att sluta, för de kristna. Vi ber för en mängd olika skäl. Bönen är en form av att tjäna Gud (Luk 2:36-38) och lyda honom. Vi ber därför att Gud befaller oss att be (Filip 4:6-7). Bön exemplifieras för oss i Kristus och den tidiga kyrkan (Mark 1:35; Apg 1:14, 2:42, 3:1, 4:23-31, 6:4, 13:1-3). Om Jesus trodde att det var värt att be bör vi också. Om Han behövde be för att stanna kvar i Faderns vilja, hur mycket mer behöver vi inte då be?

En annan anledning för att be är att Gud har för avsikt att bön ska vara ett sätt att få Hans lösningar i ett antal situationer. Vi ber i förberedelse för viktiga beslut (Luk 6:12-13); att övervinna demoniska hinder (Matt 17:14-21); att samla arbetare för den andliga skörden (Luk 10:2); att få kraft att övervinna frestelser (Matt 26:41); och för att få medel för att stärka andra andligen (Ef 6:18-19).

Vi kommer till Gud med våra önskemål och vi har Guds löfte om att våra böner inte är förgäves även om vi inte får specifikt vad vi bad om (Matt 6:6; Rom 8:26-27). Han har lovat att när vi ber om saker som är i enlighet med hans vilja så kommer han att ge oss vad vi ber om (1 Joh 5:14-15). Ibland dröjer Hans svar i enligt med Hans visdom och till vår fördel. I dessa situationer ska vi vara flitiga och ihållande i bönen (Matt 7:7; Luk 18:1-8). Bön bör inte ses som vårt sätt att få Gud att göra vår vilja på jorden, utan snarare som ett sätt att få Guds vilja att ske på jorden. Guds vishet överstiger vida vår egen.

För situationer där vi inte specifikt vet vad Guds vilja är, är bönen ett sätt att upptäcka hans vilja. Om den syriska kvinnan med demon influerad dotter inte hade bett till Kristus, hade hennes dotter inte heller helats (Mark 7:26-30). Om den blinde mannen utanför Jeriko inte hade ropat till Kristus, skulle han ha förblitt blind (Luk 18:35-43). Gud har sagt att vi går ofta utan för att vi inte ber (Jakob 4:2). På ett sätt är bön som att dela evangeliet med människor. Vi vet inte vem som kommer att svara på meddelandet om evangeliet tills vi sprider det. På samma sätt kommer vi aldrig se resultatet av bönesvar om vi inte ber.

En brist på bön påvisar en brist på tro och en brist på förtroende i Guds ord. Vi ber för att visa vår tro på Gud och att han kommer att göra som han har lovat i sitt ord och välsignar våra liv i överflöd mer än vi kan begära eller hoppas på (Ef 3:20). Bönen är vårt främsta sätt att se Guds arbete i andras liv. Eftersom det är vårt sätt att "koppla in" Guds kraft är det vårt sätt att besegra Satan och hans armé som vi är maktlösa att övervinna själva. Därför kan Gud ofta finna oss inför hans tron för vi har en överstepräst i himlen som kan identifiera sig med allt som vi går igenom (Hebr 4:15-16). Vi har hans löfte att innerlig bön av en rättfärdig man åstadkommer mycket (Jakob 5:16-18). Må Gud förhärliga hans namn i våra liv som när vi tror på honom tillräckligt för att ofta komma till honom i bön.

EnglishÅtervänd till den svenska hemsidan

Varför ska vi be? Vad är poängen med bönen när Gud vet framtiden och redan har kontroll över allt. Om vi inte kan ändra Guds sinne, varför ska vi be?"
Dela denna sida: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries