settings icon
share icon
Fråga

Vad är ursprunget till de olika raserna?

Svar


Bibeln get oss inte uttryckligen ursprunget till våra olika "raser" eller hudfärger i mänskligheten. I själva verket finns det bara en ras, den mänskliga rasen. Inom den mänskliga rasen finns mångfalden i hudfärg och andra fysiska egenskaper. Vissa spekulerar att när Gud förvirrade språken vid Babels torn (1 Mos 11:1-9), skapade han också raslig mångfald. Det är möjligt att Gud gjorde genetiska förändringar till mänskligheten för att göra det lättare för människor att överleva i olika klimat, som mörkare hud för afrikaner som bättre rustade genetiskt för att överleva extrem värme i Afrika. Enligt detta synsätt, förvirrade Gud språken, vilket fick mänskligheten att segregera språkligt och sedan skapade genetiska rasskillnader baserat på där varje rasgrupp så småningom skulle bosätta sig. Även om det är möjligt, finns det ingen uttrycklig biblisk grund för denna uppfattning. Färgerna på mänsklighetens raser/hud omnämns inte i samband med Babels torn.

Efter syndafloden, när olika språk tillkom, grupper som talade ett språk flyttade ihop med andra med samma språk. På så sätt genpoolen för en viss grupp minskade dramatiskt som gruppen inte längre hade hela den mänskliga befolkningen att blanda med. Snarare var det inavel som ägde rum, och med tiden vissa funktioner betonades i dessa olika grupper (som alla var närvarande som en möjlighet i den genetiska koden). När ytterligare inavel skedde genom generationerna, växte genpoolen sig mindre och mindre, till den grad att människor i en språkfamilj alla hade samma eller liknande utseende.

En annan förklaring är att Adam och Eva hade generna att föda svart, brun och vit avkomma (och allt annat däremellan). Detta skulle likna hur ett blandrasigt par ibland har barn som varierar i färg. Eftersom Gud uppenbarligen önskat mänskligheten att vara olika till utseendet, är det rimligt att Gud skulle ha gett Adam och Eva förmågan att föda barn i olika hudtoner. Senare, de enda överlevande från floden var Noa och hans fru, Noas tre söner och deras hustrur—åtta personer totalt (1 Mos 7:13). Kanske Noaks svärdöttrar var av olika raser. Det är också möjligt att Noaks hustru var en annan ras än Noak. Kanske alla åtta av dem var av blandad ras, vilket skulle innebära att de hade genetik för att föda barn av olika raser. Oavsett förklaring är den viktigaste aspekten av denna fråga att vi är alla av samma ras, alla skapade av samma Gud, alla skapade för samma ändamål, att förhärliga honom.

EnglishÅtervänd till den svenska hemsidan

Vad är ursprunget till de olika raserna?"
Dela denna sida: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries