settings icon
share icon
Fråga

Vad är kristendom och vad tror kristna på?

Svar


I 1 Korintierbrevet 15:1-5 står det, “Bröder, jag vill påminna er om evangeliet som jag förkunnade, som ni också tog emot, på vars grund ni står och genom vilket ni blir räddade. Jag vill påminna er om orden i min förkunnelse — den håller ni väl fast vid, annars var det bortkastat att ni kom till tro. Bland det första jag förde vidare till er var detta som jag själv hade tagit emot: att Kristus dog för våra synder i enlighet med skrifterna att han blev begravd, att han uppstod på tredje dagen i enlighet med skrifterna och att han visade sig för Kefas och sedan för de tolv.”

Detta är den kristna tron i ett nötskal. Kristendomen är unik bland mycket att tro på, eftersom Kristendom handlar mer om relationer än om religiösa utövningar. Istället för att följa en lista med vad man får göra och inte, är en kristens mål att utveckla en nära relation med Gud. Den relationen är möjlig genom Jesus Kristus, och genom vad den Helige Ande har gjort i våra liv.

Kristna tror att Bibeln är Guds ord och att den lär ut den viktigaste kunskapen (2 Timotheosbrevet 3:16, 2 Petrusbrevet 1:20-21). Kristna tror på en Gud som existerar i tre personligheter, Fadern, Sonen (Jesus Kristus), och den Helige Ande.

Kristna tror att mänskligheten skapades för att ha en relation med Gud, men att synden separerade alla människor från Gud (Romarbrevet 5:12, Romarbrevet 3:23). Enligt Kristendomen gick Jesus Kristus här på jorden, Han var Gud men samtidigt människa (Filipperbrevet 2:6-11), och dog på korset. Kristna tror att efter Jesus död på korset, begravdes Han, för att sedan återuppstå och leva vid Faderns sida, förmedlar de troende för evigt (Hebreerbrevet 7:25). Enligt Kristendomen var Jesu död på korset tillräckligt för att betala all världens synd, det är det som återuppbygger relationen mellan Kristus och människan (Hebreerbrevet 9:11-14, Hebreerbrevet 10:10, Romarbrevet 6:23, Romarbrevet 5:8).

För att bli räddad måste man helt enkelt lägga sin tro helt och hållet på Jesu död på korset. Om någon tror att Jesus Kristus dog på korset i hans ställe och betalde priset för hans synder, och sedan uppstod, då är den personen räddad. Det finns inget någon kan göra för att förtjäna frälsning. Ingen kan bli “tillräckligt god” för att tillfredställa Gud, för vi är alla syndare (Jesaja 64:6-7, Jesaja 53:6). Det finns inget mer att göra för Jesus Kristus har gjort allt jobb! När han var på korset sade han, “Det är fullbordat” (Johannesevangeliet 19:30).

Precis som det inte är något vi kan göra för att förtjäna frälsning, finns det heller inte något vi kan göra för att förlora vår frälsning om vi väl har lagt vår förtröstan på Jesus Kristus. Kom ihåg, det utfördes av Kristus! Inget i frälsningen beror på den som tar emot det! I Johannesevangeliet 10:27-29 står det “Mina får lyssnar till min röst, och jag känner dem, och de följer mig: Jag ger dem evigt liv, och de skall aldrig någonsin gå under, och ingen skall rycka dem ur min hand. Vad min fader har gett mig är större än allt annat, och ingen kan rycka det ur min faders hand.”

Vissa kanske tycker att, “Det är ju jätte bra—när jag är frälst, kan jag göra precis som jag vill, utan att förlora min frälsning!” Men frälsningen är inte att göra precis som man vill. Men frälsningen är att bli fri från sitt gamla syndiga liv, och vara fri att ha en riktig relation med Gud. Så länge troende lever här på jorden i sina syndiga kroppar, kommer det bli en ständig kamp för att inte synda. Att leva i synd hindrar relationen Gud vill ha med mänskligheten. Så länge någon lever i synd som troende, kommer han inte kunna åtnjuta relationen Gud ville ha med honom. Kristna kan vinna seger över synden genom att studera och tillämpa Guds ord (Bibeln) i deras liv, och följa den Helige Ande—som leder oss i vardagliga situationer. Genom den Helige Ande följer vi Guds ord.

Religiösa grupper vill att människor ska göra eller inte ska göra vissa speciella saker, så är det inte med kristendomen. Kristendomen handlar om att ha en relation med Gud. Kristendom är att tro att Jesus Kristus dog på korset som betalning för dina synder, och uppstod. Dina synder är betalda och du kan ha en relation med Gud. Du kan vinna seger över din synd och gå i gemenskap med Gud. Det är sann Biblisk kristendom.

EnglishÅtervänd till den svenska hemsidan

Vad är kristendom och vad tror kristna på?
Dela denna sida: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries