settings icon
share icon
Fråga

Vad är en kristen världsbild?

Svar


En "världsbild" hänvisar till en omfattande uppfattning av världen från ett visst perspektiv. En "kristen världsbild", därför, är en omfattande uppfattning av världen från en kristen synvinkel. En individs världsbild är hans "stora bild", en harmoni av alla sina föreställningar om världen. Det är hans sätt att förstå verkligheten. En världsbild är grunden för att göra dagliga beslut och är därför oerhört viktigt.

Ett äpple sitter på ett bord ses av flera personer. En botanist tittar på äpplet klassificerar det. En konstnär ser ett stilleben och ritar det. En livsmedelsbutik ser en tillgång och inventerar det. Ett barn ser lunch och äter det. Hur vi ser på varje situation påverkas av hur vi ser på världen i stort. Varje världsbild, kristna och icke-kristna, behandlar åtminstone dessa tre frågor:

1) Var kommer vi ifrån? (Och varför är vi här?)
2) Vad är det för fel med världen?
3) Hur kan vi lösa det?

En vanlig världsbild idag är naturalism, som svarar de tre frågor som denna: 1) Vi är en skapelse av slumpmässigt naturliga händelser utan verkliga syftet. 2) Vi respekterar inte naturen som vi borde. 3) Vi kan rädda världen genom ekologi och bevarande. En naturalistisk världsbild genererar många relaterade filosofier som moralisk relativism, existentialism, pragmatism och utopism.

En kristen världsbild, å andra sidan, svarar de tre frågorna bibliskt: 1) Vi är Guds skapelse, som syftar till att styra världen och gemenskap med honom (Mos 1:27-28, 2:15). 2) Vi syndat mot Gud och utsattes hela världen till en förbannelse (1 Mos 3). 3) Gud själv har frälst världen genom offret av hans son Jesus Kristus (1 Mos 3:15; Luk 19:10), och en dag kommer han att återställa skapelsen till sin forna perfekt skick (Jes 65:17-25). En kristen världsbild leder oss att tro på det absolut moral, mirakel, mänsklig värdighet, och möjligheten till frälsning.

Det är viktigt att komma ihåg att en världsbild är fullständig. Det påverkar alla områden i livet, från pengar till moral, från politik till konst. Sann kristendom är mer än en uppsättning av idéer att använda i kyrkan. Kristendomen som lärs ut i Bibeln är i sig en världsbild. Bibeln skiljer aldrig mellan ett "religiöst" och "sekulärt" liv; det kristna livet är det enda liv som finns. Jesus förkunnade själv "Jag är vägen, sanningen och livet,"(Joh 14:6) och därigenom blev det vår världsbild.

EnglishÅtervänd till den svenska hemsidan

Vad är en kristen världsbild?"
Dela denna sida: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries