settings icon
share icon
Fråga

Vad säger bibeln om en kristen ska skänka pengar?

Svar


Att skänka pengar är ett område som kristna ofta kämpar med. I många kyrkor är offret överbetonat. På samma gång är det många kristna som vägrar att underordna sig den bibliska uppmaningen när det gäller att skänka till Herren. Skänka/att ge är menat att vara en glädje, en välsignelse. Sorgligt nog är det ovanligt i våra kyrkor idag.

Att skänka pengar är ett koncept i Gamla Testamentet. Skänkandet var ett lagiskt krav där alla israeliter var tvungna att ge 10 % av allt de tjänade och sådde till tabernakelt/templet (3 Moseboken 27:30; 4 Moseboken 18:26; 5 Moseboken 14:24; 2 Krönikeboken 31:5). Några förstod det Gamla Testamentet gåvoskänkande som en metod för att få in skatter för att försörja prästerna och leviterna. I Nya Testamentet kommenderas eller rekommenderas ingen kristrn att följa det lagiska gåvoskänknings systemet. Paulus påstår att kristna ska sätta undan en summa pengar av deras inkomst för att stödja kyrkan (1 Korintierbrevet 16:1-2).

Nya Testamentet nämner aldrig en vis procent av inkomsten som ska sättas undan, men det sägs bara att ”regelbundet lägga undan vad han har råd med” (1 Korintierbrevet 16:2). Den kristna kyrkan har i grund och botten tagit de 10 % från Gamla Testamentets principer och applicerat det som ett ”rekommenderat minimum” för kristna och deras givande idag. Däremot ska inte kristna vara förpliktade med att alltid skänka. De ska ge så mycket de kan, ”efter hans inkomst.” Ibland betyder det att ge mer, och ibland betyder det att man ger mindre. Allt beror på förmågan för en kristen att ge och på kyrkans behov. Var och en kristen ska omsorgsfullt och ihärdigt be och söka Guds visdom om var man ska skänka och/eller hur mycket han eller hon ska ge (Jakobsbrev 1:5). ”Var och en skall ge som han har beslutat i sitt hjärta, inte med olust eller av tvång, ty Gud älskar en glad givare” (2 korintierbrevet 9:7).

EnglishÅtervänd till den svenska hemsidan

Vad säger bibeln om en kristen ska skänka pengar?
Dela denna sida: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries