settings icon
share icon
Fråga

Varför hatar judar araber/muslimer varandra?

Svar


För det första är det viktigt att förstå att inte alla araber är muslimer, och inte alla muslimer är araber. Medan en majoritet av araber är muslimer, det finns många icke-muslimska araber. Vidare finns betydligt fler icke-arabiska muslimer i områden som Indonesien och Malaysia än det finns arabiska muslimer. För det andra är det viktigt att komma ihåg att inte alla araber hatar judar, inte alla muslimer hatar judar, och inte alla judar hatar araber och muslimer. Vi måste vara noga med att undvika stereotyper på människor. Men generellt sett, har araber och muslimer en motvilja och misstro för judar, och vice versa.

Om det finns en uttrycklig biblisk förklaring till denna fientlighet, går detta hela vägen tillbaka till Abraham. Judarna är ättlingar till Abrahams son Isak. Araberna är ättlingar till Abrahams son Ismael. Genom att Ismael är son till en slav kvinna (1 Mos 16:1-16) och Isaac är den utlovade son som skulle ärva Abrahams välsignelser (1 Mos 21:1-3), skulle det uppenbarligen finnas någon fientlighet mellan de två söner. Som ett resultat av att Ismael retade Isaac (1 Mos 21:9), talade Sarah till Abraham om att skicka bort Hagar och Ismael (1 Mos 21:11-21). Detta orsakade sannolikt ännu mer förakt i Ismaels hjärta mot Isak. En ängel profeterade till Hagar att Ismael skulle "bo mitt emot alla sina bröder." (1 Mos 16:11-12).

Religionen Islam, där araberna utgör en majoritet av anhängarna, har gjort denna fientlighet djupare. Koranen innehåller något motstridiga instruktioner för muslimer när det gäller judar. Vid ett tillfälle det instruerar muslimer att behandla judarna som bröder och på ett annat ställe kommenderar muslimer att angripa judar som vägrar att konvertera till islam. Koranen introducerar också en konflikt om vilken Abrahams son var verkligen löftets son. De hebreiska Skrifterna säger att det var Isak. Koranen säger att det var Ismael. Koranen lär ut att det var Ismael som Abraham offrade nästan till Herren, inte Isak (i motsats till Första Mosebok kapitel 22). Denna debatt om vem som var son till löftet bidrar till fientlighet idag.

Men den gamla roten av bitterhet mellan Isak och Ismael inte förklara alla fientlighet mellan judar och araber i dag. Faktum är att för tusentals år av Mellanösterns historia, judar och araber levde i relativ lugn och likgiltighet mot varandra. Den främsta orsaken till fientlighet har ett modernt ursprung. Efter andra världskriget, när Förenta nationerna gav en del av Israels land till det judiska folket, var landet vid den tiden främst bebodd av araber (palestiniernas). De flesta araber protesterade häftigt mot nationen Israel ockuperade landet. De arabiska nationerna förenas och anföll Israel i ett försök att driva dem ut ur landet, men de besegrades. Sedan dess har det varit stor fientlighet mellan Israel och dess arabiska grannar. Israel existerar på en liten bit mark omgiven av mycket större arabiska nationer som Jordanien, Syrien, Saudiarabien, Irak och Egypten. Det är vår uppfattning att, bibliskt sett, har Israel rätt att existera som en nation i sitt eget land som Gud gav till Jakobs, sonson till Abraham. Samtidigt tror vi starkt på att Israel bör söka fred och visa respekt för sina arabiska grannar. Psaltaren 122:6 förklarar, "Be om frid för Jerusalem! Låt dem som älskar dig vara trygga."

EnglishÅtervänd till den svenska hemsidan

Varför hatar judar araber/muslimer varandra?"
Dela denna sida: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries