Var Jesus korsfästes på en fredag Om ja, hur gjorde han tillbringa tre dagar i graven om han återuppstod på söndag?


Fråga: Var Jesus korsfästes på en fredag Om ja, hur gjorde han tillbringa tre dagar i graven om han återuppstod på söndag?

Svar:
I bibeln står det inte uttryckligen på vilken dag i veckan Jesus korsfästes. De två vanligaste åsikter är fredag och onsdag. Vissa har dock med hjälp av en syntes av både fredag-och onsdagargument, argumentera för torsdag som dagen.

Jesus sade i Matteus 12:40: "Ty liksom Jona var tre dagar och tre nätter i magen på en stor fisk, så Människosonen kommer att vara tre dagar och tre nätter i hjärtat av jorden." De som argumenterar för en fredagskorsfästelse säga att det fortfarande finns ett giltigt sätt på vilket han kunde ha övervägts i graven i tre dagar. I det judiska tänkandet under det första århundradet, var en del av dagen betraktat som ett helt dygn. Eftersom Jesus var i graven för en del av fredag, hela lördagen och en del av söndag kunde han anses ha varit i graven i tre dagar. Ett av de viktigaste argumenten för fredag återfinns i Markus 15:42, som konstaterar att Jesus blev korsfäst "dagen före sabbaten". Om det var den veckoliga Sabbaten, d.v.s. lördag, skulle detta faktum leder till en fredagskorsfästelse. Ett annat argument för fredag säger att verserna som Matteus 16:21 och Lukas 9:22 lär att Jesus skulle stiga på den tredje dagen, Därför skulle han inte behöva vara i graven en fullständig tre dagar och nätter. Men medan vissa översättningar använder "på den tredje dagen" för dessa verser, ar inte alla överens om att "på den tredje dagen" är det bästa sättet att översätta dessa verser. Vidare säger Markus 8:31 att Jesus kommer att höjas "efter" tre dagar.

Torsdags argumentet expanderar på fredagens uppfattning och hävdar framförallt att det finns för många händelser (vissa räknar med så många som tjugo) som hände mellan Kristis begravning och söndag morgon för att kunna händer under fredag kväll till söndag morgon. Förespråkare av torsdags uppfattningen påpekar att detta är ett särskilt problem när den enda hela dag mellan fredag och söndag var lördag, den judiska sabbaten. En extra dag eller två eliminerar det problemet. De torsdags förespråkarna skulle kunna resonera så här: Anta att du inte har sett en vän sedan i måndags kväll. Nästa gång du ser honom det är torsdag morgon och du säger: "Jag har inte sett dig i tre dagar," även om det hade tekniskt sett bara varit 60 timmar (2,5 dagar). Om Jesus korsfästes på torsdagen, visar detta exempel hur det kunde anses tre dagar.

Onsdags uppfattningen konstaterar att det fanns två sabbater den veckan. Efter den första (den som inträffade på kvällen under korsfästelsen [Mark 15:42; Luk 23:52-54]), kvinnorna köpte kryddor-notera att de gjort sina inköp efter sabbaten (Mark 16:1). Onsdags uppfattningen anser att denna "sabbat" var påskhögtiden (Mos 16:29-31, 23:24-32, 39, där höga heliga dagar som inte nödvändigtvis är den sjunde dagen i veckan kallas sabbaten). Den andra sabbaten den veckan var det normala veckoliga Sabbaten.

Observera att i Lukas 23:56, hade de kvinnor som hade köpt kryddor efter den första sabbaten återvänt och förberett kryddorna, och sedan "vilade på sabbaten". Argumentet uppger att de inte kunnat köpa kryddor efter sabbaten, men istället förberett dessa kryddor innan sabbaten – såvida det fanns två Sabbater. Med två sabbats uppfattningen om Kristus korsfästes på torsdagen, då den högheliga sabbat (Påsken) skulle ha börjat torsdag vid solnedgången och slutade på fredag solnedgång-i början av den veckoliga Sabbaten eller lördag. Att köpa kryddor efter första sabbaten (påsken) skulle ha inneburit att de köpte dem på lördag och bröt sabbaten.

Därför, enligt onsdag synvinkeln, är den enda förklaringen som inte bryter mot den bibliska synen på kvinnor och kryddor och har en bokstavlig förståelse av Matteus 12:40, är att Kristus blev korsfäst på onsdagen. Sabbaten, som var en höghelig dag (påsken), inträffade på torsdagen, kvinnorna köpte kryddor (efter att) på fredagen ha återvänt och förberett kryddorna på samma dag, de vilade på lördagen som var den veckoliga Sabbaten, och tog då med kryddorna till graven på söndagen. Jesus begravdes vid solnedgången på onsdagen som inledde torsdagen i den judiska kalendern. Med hjälp av en judisk kalender, har du torsdag kväll (natt ett), torsdag dag (dag ett), fredag kväll (natt två), fredag dag (dag två), lördag natt (natt tre), lördag dag (dag tre). Vi vet inte exakt vilken tid han uppstod, men vi vet att det var före soluppgången på söndagen. Han kunde ha stigit så tidigt som strax efter solnedgången lördag kväll, som inledde den första dagen i veckan för att judarna. Upptäckten av den tomma graven gjordes bara på soluppgången (Mark 16:2), innan det var fullt ljus (Joh 20:1).

Ett möjligt problem med onsdags uppfattningen är att lärjungarna som gick med Jesus på vägen till Emmaus skedde den "samma dag" som hans uppståndelse (Luk 24:13). Lärjungarna, som inte känner igen Jesus, berättar för honom om Jesu korsfästelse (24:21) och säger att "i dag är den tredje dagen sedan detta hände,"(24:22). Onsdag till söndag är fyra dagar. En möjlig förklaring är att de kan ha räknat sedan onsdag kväll vid Kristi begravning, som börjar den judiska torsdag och torsdag till söndag kan räknas som tre dagar.

I ett större perspektiv, är det inte så viktigt att veta vilken dag i veckan Kristus korsfästes. Om det var mycket viktigt, då Guds ord skulle ha tydligt kommuniceras dagen och tidsram. Vad som är viktigt är att han dog och att han fysiskt, och reste kroppsligen från de döda. Vad är lika viktigt är anledningen till att han dog, att ta till det straff som alla syndare förtjänar. Johannes 3:16 och 3:36 både förkunna att sätta din tillit till honom medför evigt liv! Detta är lika sant om han korsfästes på en onsdag, torsdag eller fredag.

English
Återvänd till den svenska hemsidan

Var Jesus korsfästes på en fredag Om ja, hur gjorde han tillbringa tre dagar i graven om han återuppstod på söndag?

Ta reda på hur man ...

Tillbringa evigheten med GudFå förlåtelse från Gud