settings icon
share icon
Fråga

Vad betyder det att Jesus är Guds Son?

Svar


Jesus är inte Guds Son i den meningen en mänsklig far och en son. Gud har inte gift sig och fått en son. Gud har inte parat sig med Maria och tillsammans med henne, skapat en son. Jesus är Guds Son i den meningen att han är Gud i mänsklig form (Joh 1:1, 14). Jesus är Guds Son, i att han blev avlad i Maria av den helige Ande. Lukas 1:35 förklarar, "Ängeln svarade henne: 'Den helige Ande ska komma över dig, och den Högstes kraft ska vila över dig. Därför ska barnet som föds kallas heligt och Guds Son.'"

Under sin rättegång inför de judiska ledarna, krävde översteprästen av Jesus "Jag besvär dig vid den levande Guden: Säg oss om du är Messias, Guds Son,"(Matt 26:63). Jesus sade till honom: "Du själv har sagt det. Men jag säger er: Härefter ska ni se Människosonen sitta på Maktens högra sida och komma på himlens moln.'" (Matt 26:64). De judiska ledarna svarade med att anklaga Jesus för hädelse (Matt 26:65-66). Senare, under Pontius Pilatus, "Judarna svarade: 'Vi har en lag och enligt den lagen måste han dö, för han har gjort sig till Guds Son.'" (Joh 19:7). Varför skulle Han påstå sig vara Guds Son om det ansågs som hädelse och vara värdig en dödsdom? De judiska ledarna förstod precis vad Jesus menade med uttrycket "Guds son". Att vara Guds son är att vara av samma som Gud. Guds son är "av Gud".

Påståendet att vara av samma som Gud, att i själva verket vara Gud, var hädelse till de judiska ledarna; Därför krävde de Jesu död, i linje med Mosebok 24:15. Hebreerbrevet 1:3 uttrycker detta mycket tydligt, "Sonen är utstrålningen av Guds härlighet och hans väsens avbild."

Ett annat exempel kan hittas i Johannes 17:12 där Judas beskrivs som "fördärvets man" John 6:71 berättar att Judas var son till Simon. Vad betyder det i Johannes 17:12 menar med att beskriva Judas som "fördärvets man?" Ordet fördärv betyder "förfall, förstörelse och undergång." Judas var inte i bokstavlig mening en man av "förfall, förstörelse och undergång," men att dessa saker var identiteten av Judas liv. Judas var en manifestation av undergång. På samma sätt är Jesus Guds son. Guds son är Gud. Jesus är Gud i mänsklig form (Joh 1:1, 14).

EnglishÅtervänd till den svenska hemsidan

Vad betyder det att Jesus är Guds Son?
Dela denna sida: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries