settings icon
share icon
Fråga

Hur kan vi känna igen Guds röst?

Svar


Denna fråga har ställts av otaliga människor genom tiderna. Samuel hörde Guds röst, men kände inte igen den förrän han instruerades av Eli (1 Sam 3:1-10). Gideon hade en fysisk uppenbarelse från Gud, och han tvivlade fortfarande på vad han hade hört till den grad att be om ett tecken, inte bara en gång, utan tre gånger (Dom 6:17-22, 36-40). När vi lyssnar till Guds röst, hur kan vi veta att han är den som talar? Först och främst har vi något som Gideon och Samuel inte hade. Vi har hela Bibeln, Guds inspirerade Ord, att läsa, studera och meditera på. "Hela Skriften är utandad av Gud och nyttig till undervisning, tillrättavisning, upprättelse och fostran i rättfärdighet, så att gudsmänniskan blir fullt färdig, väl rustad för varje god gärning," (2 Tim 3:16-17). När vi har en fråga om ett visst ämne eller beslut i våra liv, bör vi se vad Bibeln har att säga om det. Gud kommer aldrig att leda oss i motsats till vad han har undervisat i hans ord (Titus 1:2).

För att höra Guds röst måste vi tillhöra Gud. Jesus sade, "Mina får lyssnar till min röst, och jag känner dem, och de följer mig," (Joh 10:27). De som hör Guds röst är de som tillhör honom—de som har räddats av hans nåd genom tro på Herren Jesus. Dessa är fåren som hör och känner igen hans röst, eftersom de känner honom som sin herde. Om vi ska erkänna Guds röst, måste vi tillhöra honom.

Vi hör hans röst när vi tillbringar tid i bibelstudium och stilla kontemplation av hans ord. Ju mer tid vi tillbringar intimt med Gud och hans ord blir det lättare att känna igen hans röst och hans ledarskap i våra liv. Anställda på en bank är utbildade för att känna igen förfalskningar genom att studera äkta pengar så noggrant att det är lätt att upptäcka en bluff. Vi bör vara så förtrogna med Guds ord att när någon talar osanning inför oss ska det vara klart att det är från Gud.

Medan Gud kan tala hörbart till människor i dag, talar han i första hand genom sitt skrivna ord.

Ibland kan Guds ledning komma genom den helige Ande, genom våra samveten, genom omständigheter och genom uppmaningar från andra människor. Genom att jämföra vad vi hör med sanningen i Skriften, kan vi lära oss att känna igen Guds röst.

EnglishÅtervänd till den svenska hemsidan

Hur kan vi känna igen Guds röst?"
Dela denna sida: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries