settings icon
share icon
Fråga

Varför valde Gud Israel som sitt utvalda folk?

Svar


Angående nationen Israel säger 5 Mosebok 7:7-9 (SRB16): "HERREN har inte älskat er och inte heller utvalt er på grund av att ni var större än andra folk, ni var ju det minsta folket av alla, utan det var därför att HERREN älskade er och därför att han ville hålla den ed, som han hade svurit era fäder, som HERREN förde er med mäktig hand och befriade er ut ur träldomshuset ur faraos, den egyptiske kungens hand. Därför ska du veta att HERREN, din Gud, är Gud, den trofaste Guden som håller sitt förbund och sin nåd i tusen släktled med dem som älskar honom och håller hans bud."

Gud valde nationen Israel som det folk genom vilket Jesus Kristus skulle födas och frälsa från synd och död (Johannes 3:16). Gud lovade första gången Messias efter Adam och Evas syndafall (1 Moseboken kapitel 3). Gud bekräftade senare att Messias skulle komma från ättlingarna av Abraham, Isak och Jakob (1 Moseboken 12:1-3). Jesus Kristus är anledningen till varför Gud valde Israel att vara hans speciella folk. Gud behövde inte ha ett utvalt folk, men han bestämde sig för att göra det på det sättet. Jesus måste ju komma från någon nation av människor, och Gud valde Israel.

Men Guds anledning att välja nationen Israel var inte enbart i syfte att frambringa Messias. Guds önskan för Israel var att de skulle gå och lära andra om honom. Israel skulle bli en nation av präster, profeter och missionärer till världen. Guds avsikt var att Israel skulle vara ett speciellt folk, en nation som visade andra på Gud och hans löfte om en kommande Förlossare, Messias och Frälsare. I Bibeln finns berättelser om hur Israel misslyckades i denna uppgift. Men Guds syfte för Israel, att ge Messias till världen, uppfylldes perfekt i personen Jesus Kristus, samt ge oss de Bibel vi nu har. Israels roll i Guds frälsningsplan är inte ännu slutförd.

EnglishÅtervänd till den svenska hemsidan

Varför valde Gud Israel som sitt utvalda folk?"
Dela denna sida: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries