settings icon
share icon
Fråga

Varför levde folk i första Mosebok så långa liv?

Svar


Det är något av ett mysterium varför människor i de första kapitlen av Första Moseboken levde så långa liv. Det finns många teorier som lagts fram av bibelforskare. Släkttavlan i 1 Mosebok 5 visar släktet för Sets gudfruktiga ättlingar – den linje som så småningom skulle frambringa Messias. Gud välsignade möjligen denna linje med särskilt långt liv som ett resultat av deras gudsfruktan och lydnad. Även om detta är en möjlig förklaring, begränsar Bibeln ingenstans specifikt de långa livslängderna till de individer som nämns i Första Mosebok kapitel 5. Vidare, förutom Hanok, beskriver Första Mosebok 5 inte någon av individerna som särskilt gudfruktiga. Det är troligt att alla under den tiden levde flera hundra år. Flera faktorer kan ha bidragit till detta.

Något hände vid den globala översvämningen som förkortade människors livslängd. Jämför livslängden före syndafloden (1 Mosebok 5:1–32) med dem efter syndafloden (1 Mosebok 11:10–32). Omedelbart efter översvämningen minskade åldrarna dramatiskt och fortsatte sedan att minska. En nyckel kan finnas i 1 Moseboken 6:3:SBR16 ”Och HERREN sa: Min ande ska inte strida med människorna för alltid, för de är ju kött. Jag vill dock ge dem en tid av 120 år.” Många människor ser hänvisningen till ”hundratjugo år” som den nya, gudomligt bestämda gränsen för människans ålder. Vid Moses tid (som levde 120 år) var livslängden mycket kortare. Efter Mose finns det bara en person som har levt över 120 (2 Krönikeboken 24:15).

En teori om varför folket i Första Moseboken levde så långa liv utgår från tanken att en kupol av vatten brukade omge jorden. Enligt kupolteorin skapade vattnet "ovanför himlavalvet" (1 Mosebok 1:7) en växthuseffekt och blockerade mycket av den strålning som nu träffar jorden, vilket resulterade i idealiska levnadsförhållanden. Vid tidpunkten för översvämningen spreds vattnet ut över jorden (1 Moseboken 7:11), och därmed slutade dessa ideala levnadsvillkor. Kupolteorin har övergetts av de flesta kreationister idag.

En annan teori är att den mänskliga genetiska koden under de första generationerna efter skapelsen hade börjat få defekter. Adam och Eva skapades perfekta. De var säkert mycket motståndskraftiga mot sjukdomar. Deras ättlingar ärvde dessa fördelar, om än i mindre grad. Med tiden, som ett resultat av synd, blev den mänskliga genetiska koden alltmer korrupt, och människor blev mer och mer drabbade av död och sjukdom. Detta torde också ha resulterat i drastiskt minskade livslängder.

EnglishÅtervänd till den svenska hemsidan

Varför levde folk i första Mosebok så långa liv?"
Dela denna sida: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries