settings icon
share icon
Fråga

Varför levde folk i första Mosebok så långa liv?

Svar


Det är något av ett mysterium varför människor i första kapitlen av första Mosebok levde så långa liv. Det finns många teorier som lagts fram av bibliska forskare. Genealogin i första Mosebok 5 beskriver raden av gudfruktiga i Adams-linjen som så småningom skulle ge Messias. Gud välsignade kanske denna linje med särskilt lång livslängd som ett resultat av deras fromhet och lydnad. Även om detta är en möjlig förklaring, begränsar Bibeln specifikt de långa livslängderna till de personer som nämns i Första Mosebok kapitel 5. Vidare, förutom Enok, identifierar inte Första Mosebok 5 någon person som är särskilt gudfruktig. Det är troligt att alla på den tiden levde flera hundra år. Flera faktorer bidrog sannolikt till detta.

Första Moseboken 1:6-7 nämner vatten ovan skapelsen, ett valv av vatten som omgav jorden. Ett sådant valv skulle ha skapat en växthuseffekt och skulle ha blockerat mycket av den strålning som nu träffar jorden. Detta skulle ha lett till ideala levnadsvillkor. Första Mosebok 7:11 anger att vid tidpunkten för floden, vattnet hälls ut på jorden, slutar ideala levnadsvillkor. Jämför livstider före syndafloden (1 Mos 5:1-32) med dem efter floden (1 Mos 11:10-32). Omedelbart efter syndafloden, minskade tiderna dramatiskt.

En annan faktor är att det i de första generationerna efter skapelsen hade människans genetiska kod utvecklat några defekter. Adam och Eva skapades som perfekta. De var säkerligen mycket motståndskraftiga mot sjukdomar och ohälsa. Deras ättlingar skulle ha ärvt dessa fördelar, om än i mindre grad. Med tiden, som ett resultat av synden, blev människans genetiska kod alltmer korrupt och människor blev mer och mer mottagliga för död och sjukdom. Detta skulle också ha resulterat i drastiskt minskade livslängd.

EnglishÅtervänd till den svenska hemsidan

Varför levde folk i första Mosebok så långa liv?"
Dela denna sida: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries