Vad säger bibeln om dinosaurier? Finns det dinosaurier i bibeln?


Fråga: Vad säger bibeln om dinosaurier? Finns det dinosaurier i bibeln?

Svar:
Samtalsämnet dinosaurier i bibeln är en stor ingående debatt bland den kristna församling under vår tid här på jorden, de riktiga tolkningarna av 1 Moseboken och hur vi ska tolka de fysiska bevisen hittar vi överallt runtomkring oss. De som tror på en äldre jord lutar mer åt att bibeln inte nämner något om dinosaurier, för att enligt deras paradigm dog dinosaurierna miljoner år innan den första mannen gick på jorden. De som skrev bibeln kunde inte ha sett dinosaurier leva.

De som tror på en yngre jord lutar mer åt att bibeln nämner dinosaurier även om själva ordet ”dinosaur” inte används. Istället används det hebreiska ordet tanniyn. Tanniyn är översatt på några olika sätt i den engelska bibeln; ibland är det ”sjö monstret”, ibland är det ”något ormliknande”. Den vanligaste översättningen är ”drake”. Tanniyn verkar ha varit någon sorts jätte reptil. De här kreaturen nämns näsan trettio gånger i Gamla testamentet och finns båda på land och i vattnet.

Förutom att de här jätte reptilerna nämns nästan trettio gånger i Gamla testamentet, så beskriver bibeln kreaturen på ett sätt att en del forskare tror att författaren kanske ha beskrivit dinosaurier. Behemot sägs vara den mäktigaste i hela Guds skapelse, med en jätte vars svans som är som ett ceder träd (Job 40:15ff). En del forskare har försökt att identifiera Behemot som en elefant eller en flodhäst. Andra menar att elefanter och flodhästar har väldigt små svansar, inget att jämföra med ett ceder träd. Den del dinosaurier har å andra sidan hade stora svansar som man lätt kan jämföra med ett ceder träd.

Nästan varje forntida civilisation har någon slags jätte reptil kreatur. Hällristningar, arkeologiska konstverk och även små lerfigurer som hittats i Nord Amerika liknar moderna bilder av dinosaurier. Sten ristningar i syd Amerika avbildar män som rider på Diplodokus liknande kreaturer och, som är förvånansvärt lika Tyrannosauri Rex kreaturer. Romarnas mosaik, Maya lerkärl och Babyloniens murar vittnar om mannens övergångs kultur. Nutidens rapporter om nya synsätt fortsätter att bestå även om de ofta mötts av stor skeptism.

Enligt en del finns det en betydande summa av historiska bevis för att dinosaurier och människan levt samtidigt. Det finns andra fysikaliska bevis som de fossila fotavtrycken från en människa och dinosaurier som hittats samtidigt på ställen i Nord Amerika och Väst Centrala Asien.

Så, finns det dinosaurier enligt bibeln? Det spelar ingen större roll. Det beror på hur du tolkar de tillgängliga bevisen och hur din syn är på världen runtomkring dig. Här på Gotquestion.org tror vi på en ung jord tolkning och accepterar att dinosaurier och människan funnits samtidigt. Vi tror att dinosaurier dog ut någon gång efter översvämningen och en kombination av att det var en dramatisk klimat förändring och det faktum att de var jagade av människan.

English
Återvänd till den svenska hemsidan

Vad säger bibeln om dinosaurier? Finns det dinosaurier i bibeln?

Ta reda på hur man ...

Tillbringa evigheten med GudFå förlåtelse från Gud