settings icon
share icon
Fråga

Vad säger Bibeln om dinosaurier? Talas det om dinosaurier i Bibeln?

Svar


Frågan om dinosaurier i Bibeln är en del av en större pågående debatt inom de kristna samfunden angående jordens ålder, den korrekta tolkningen av Första Moseboken och hur man tolkar de fysiska ”bevis” vi hittar runt omkring oss. De som tror på en gammal jord tenderar att ha åsikten att Bibeln inte nämner dinosaurier, eftersom dinosaurier, enligt deras paradigm, dog ut miljoner år innan den första människan någonsin vandrade på jorden. De som skrev Bibeln kunde således inte ha sett levande dinosaurier.

De som tror på en ung jord tenderar att ha åsikten att Bibeln nämner dinosaurier, även om den faktiskt aldrig använder ordet "dinosaurus." Istället använder den det hebreiska ordet tanniyn (Strong Number: H8577), som är översatt på några olika sätt i våra biblar. Ibland är det "havsmonster" och ibland är det "orm". Det är även översatt med "drake". En tanniyn verkar ha varit någon sorts gigantisk reptil. Dessa varelser nämns nästan trettio gånger i Gamla testamentet och fanns både på land och i vattnet.

Förutom dessa gigantiska reptiler, beskriver Bibeln ett par varelser på ett sådant sätt att vissa forskare tror att författarna kan ha beskrivit dinosaurier. Behemot sägs vara den mäktigaste av alla Guds varelser, en jätte vars svans liknas vid ett cederträd (Job 40:10-19). Vissa forskare har försökt identifiera giganten som antingen en elefant eller en flodhäst. Andra påpekar att elefanter och flodhästar har väldigt tunna svansar, inget som kan jämföras med ett cederträd. Dinosaurier som brachiosaurus och diplodocus hade å andra sidan enorma svansar som lätt kan jämföras med ett cederträd.

Nästan varje forntida civilisation har någon form av konst som visar gigantiska reptilvarelser. Hällristningar, artefakter och till och med små lerfigurer som finns i Nordamerika liknar moderna skildringar av dinosaurier. Hällristningar i Sydamerika visar män som rider på djur som ser ut som en diplodocus, förvånansvärt nog finns det även bilder på djur som liknar de välbekanta bilderna av triceratops, pterodactyl och tyrannosaurus rex. Romersk mosaik, mayakeramik och babyloniska stadsmurar vittnar alla om människans transkulturella, geografiskt obegränsade fascination av dessa varelser. Det finns både realistiska berättelser som de av Marco Polo i boken ”Il Milione” (’millionen’) och fantastiska berättelser/fabler om odjur som samlar skatter. Förutom den betydande mängden antropiska* (se not) och historiska bevis för samexistensen mellan dinosaurier och människan, finns det bevismaterial som de fossiliserade fotspåren från människor och dinosaurier som finns tillsammans på platser i Nordamerika och Väst-Centralasien.

Not: *Den antropiska principen är, inom kosmologi, fysik och filosofi, ett begrepp som sammanfattar den vetenskapliga insikten att universums grundläggande naturlagar måste ha en specifik utformning för att liv ska kunna uppstå.

Finns det texter om dinosaurier i Bibeln? Konsensus saknas tills nu. Åsikterna beror på hur man tolkar de tillgängliga fynden och hur man ser på världen omkring sig. Om Bibeln tolkas bokstavligt, kommer en ung jordtolkning att bli resultatet, och tanken att dinosaurier och människan existerade tillsammans kan accepteras. Om dinosaurier och människor samexisterade, vad hände med dinosaurierna? Även om Bibeln inte diskuterar frågan, dog dinosaurier sannolikt ut någon gång efter syndafloden på grund av en kombination av dramatiska miljöförändringar och det faktum att de obevekligt jagades till utrotning av människan.

EnglishÅtervänd till den svenska hemsidan

Vad säger Bibeln om dinosaurier? Talas det om dinosaurier i Bibeln?
Dela denna sida: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries