settings icon
share icon
Fråga

Vad är den kristna synen på självmord? Vad säger bibeln om självmord?

Svar


Enligt bibeln blir en person som begår självmord dömd om han eller hon kommer till himmeln. Om en ofrälst person begår självmord, har han eller hon inte gjort någonting än att fortsätta sin resa till det brinnande havet. Däremot kommer en personen som begår självmord inte komma till helvetet för att den tog sitt liv. Bibeln nämner fyra specifika personer som begick självmord. Saul (1 Samuelsboken 31:4), Ahithofel (2 Samuelsboken 17:23), Simri (1 Kungaboken 16:18), och Judas (Matteusevangeliet 27:5). Var och en av dem var onda och syndfulla människor. Bibeln ser självmord på samma sätt som på mord – För det är vad det är – själv mord. Gud är den ende som bestämmer när var och hur en person ska dö. Att ta makten i våra egna händer är enligt bibeln skamfullt mot Gud.

Vad säger bibeln om en kristen begår självmord? Jag tror inte att en kristen som begår självmord förlorar sin frälsning och kommer till helvetet. Bibeln undervisar att från den stund en person ärligt tror på Kristus, är han eller hon för evigt räddad (Johannesevangeliet 3:16). Enligt bibeln kan kristna veta att de kommer att bli räddade oavsett vad som händer. ”Detta skriver jag till er som tror på Guds sons namn, för att ni skall veta att ni har evigt liv.” Inget kan separera en kristen från Gud och från Guds kärlek! ”Ty jag är viss om att varken död eller liv, varken änglar eller andemakter, varken något som finns eller något som kommer, varken krafter i höjden eller krafter i djupet eller något annat i skapelsen skall kunna skilja oss från Guds kärlek i Kristus Jesus, vår herre” (Romarbrevet 8:38-39). Inget ”skapat ting” kan separera en kristen från Guds kärlek, och även en kristen som begår självmord är ett ”skapat ting”. Jesus dog för alla våra synder… och om en sann kristen befann sig i en andlig attack och svaghet och begick självmord – skulle det vara synden Jesus dog för.

Detta är inte som att säga att självmord inte är en seriös synd mot Gud. Enligt bibeln är självmord mord, och det är alltid fel. Jag skulle ha seriösa tvivel om äktheten i tron om någon påstår sig vara kristen fast ändå begår självmord. Det finns inga omständigheter som kan ge rätt till att ta sitt liv, speciellt för en kristen. Kristna är kallade att leva deras liv för Gud – beslutet om när man ska dö är Guds och endast Gud. Kanske är ett bra sätt att illustrera självmord för en kristen med boken Ester. I Persien hade de en lag att om någon kan inför kungen Oinbjuden kunde de bli dödade förutom om kungen benådade personen. Självmord för en kristen skulle vara som att tvinga sig in till att se kungen istället för att vänta på att Han kallade dig. Även om det inte förklarar självmord, är förmodligen verserna i 1 Korintierbrevet 3:15 en bra beskrivning på vad som händer en kristen som begår självmord: ” Den vars verk brinner ner skall bli utan. Själv skall han dock räddas, men som ur eld.”

EnglishÅtervänd till den svenska hemsidan

Vad är den kristna synen på självmord? Vad säger bibeln om självmord?
Dela denna sida: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries