settings icon
share icon
Fråga

Är Bibeln relevant idag?

Svar


Hebreerbrevet 4:12 säger: "För Guds ord är levande och kraftigt och skarpare än något tveeggat svärd, och tränger igenom tills det skiljer själ och ande, märg och led, och det är en domare över hjärtats uppsåt och tankar.” Fastän Bibeln avslutades för ungefär 1900 år sedan, är dess korrekthet och relevans för vår tid oförändrad. Bibeln är den enda källan till uppenbarelse Gud har gett oss om sig själv och sin plan för mänskligheten.

Bibeln innehåller en hel del information om den naturliga världen som har bekräftats av vetenskapliga observationer och forskning. Några av dessa ställen inkluderar Tredje Moseboken 17:11; Predikaren 1:6-7; Job 36:27-29; Psaltaren 102:25-27 och Kolosserna 1:16-17. Allt eftersom Bibeln skildrar Guds plan för människors frälsning, beskrivs många människors levnadsöden. I dessa skildringar får vi information om mänskligt beteende och tänkande i realistisk detalj. Vår egen dagliga erfarenhet visar oss att denna information är mer exakt och beskriver människans villkor bättre än många psykologiska läroböcker. Många historiska fakta som finns nedtecknade i Bibeln har bekräftats av utombibliska källor. Historisk forskning visar ofta en stor överensstämmelse mellan bibliska berättelser och utombibliska berättelser om samma händelser.

Bibeln bör dock inte betraktas som en historiebok, en psykologitext eller en vetenskaplig tidskrift. Bibeln är beskrivningen som Gud gav oss om vem han är, och hans önskningar och planer för mänskligheten. Den viktigaste delen av denna uppenbarelse är berättelsen om vår skilsmässa från Gud på grund av synd och Guds plan för att återställa gemenskapen genom hans Sons, Jesu Kristi, offer på korset. Vårt behov av frälsning förändras inte. Inte heller Guds önskan att försona oss med sig själv.

Bibeln innehåller en hel del korrekt och relevant information. Bibelns viktigaste budskap – frälsningen – är universellt och evigt aktuellt för oss människor. Guds ord kommer aldrig att föråldras, förändras eller kunna förbättras. Kulturer förändras, lagar förändras, generationer kommer och går, men Guds ord är lika relevant idag som det var när det först skrevs. Inte hela Skriften är nödvändigtvis tillämplig på oss varje dag, men alla Skrifterna innehåller sanningar som vi kan och bör tillämpa i våra liv.

EnglishÅtervänd till den svenska hemsidan

Är Bibeln relevant idag?
Dela denna sida: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries