settings icon
share icon
Fråga

Vad säger Bibeln om hur du ska hantera din ekonomi?

Svar


Bibeln har mycket att säga om att hantera ekonomi. När det gäller upplåning, Bibeln råder generellt mot den. Se Ordspråksboken (6:1-5, 20:16, 22:7, 26-27) "Den rike råder över de fattiga, låntagaren blir långivarens slav...Var inte bland dem som ger handslag och går i borgen för lån. Varför skulle man få ta den säng som du ligger på, när du inte kan betala?" Bibeln varnar om och om igen för att bygga upp stor rikedom och uppmuntrar oss i stället att söka andlig rikedom. Ordspråksboken 28:20: "En pålitlig man får mycken välsignelse, den som snabbt vill bli rik blir ej ostraffad." Se även Ordspråksboken 10:15, 11:4, 18:11, 23:5.

Ordspråksboken 6:6-11 erbjuder visdom om lättja och den ekonomiska ruin som oundvikligen följer. Den berättar om flitiga myror som arbetar för att lagra upp mat för sig själva. Passagen varnar också för att sova när vi borde arbeta med något lönsamt. En "latmask" är en lat och långsam person som hellre vilar än arbetar. Den garanterar ett slut i fattigdom och nöd. I andra änden av skalan är den som är besatt av att vinna pengar. En sådan man har enligt Predikaren 5:10 aldrig tillräckligt mycket rikedom för att tillfredsställa honom och måste ständigt gripa efter mer och mer. Första Timoteus 6:6-11 varnar också för fällan att önska stor rikedom.

I stället för att önska stor rikedom åt oss själva är den bibliska modellen att ge inte att få. "Men tänk på detta: Den som sår sparsamt får skörda sparsamt, och den som sår rikligt får skörda rikligt. Var och en ska ge vad han har bestämt i sitt hjärta, inte med olust eller tvång, för Gud älskar en glad givare," (2 Kor 9: 6-7). Vi uppmuntras också att vara goda förvaltare av vad Gud har gett oss. I Lukas 16:1-13 berättar Jesus om liknelsen om den oärliga förvaltaren för att varna oss för dålig förvaltning. Sensmoralen i historien är "Om ni inte har varit trogna med den ohederlige mammon, vem vill då anförtro er den sanna rikedomen?" (v. 11). Vi ansvarar också för att ge vårt eget hushåll, som 1 Tim 5:8 påminner oss: "Om någon inte tar hand om sina närmaste, och särskilt sin egen familj, så har han förnekat tron och är värre än den som inte tror."

Vad säger bibeln sammanfattningsvis om pengahantering? Svaret kan sammanfattas med ett enda ord visdom. Vi ska använda våra pengar klokt. Vi ska spara pengar, men inte hamstra. Vi ska spendera pengar, men med diskretion och kontroll. Vi ska ge tillbaka till Herren, uppoffrande med glädje. Vi ska använda våra pengar för att hjälpa andra, men med Guds Andes urskiljning och ledning. Det är inte fel att vara rik, men det är fel att älska pengar. Det är inte fel att vara fattig, men det är fel att slösa pengar på onödiga saker. Bibelns konsekventa budskap om pengahantering är att vara klok.

EnglishÅtervänd till den svenska hemsidan

Vad säger Bibeln om hur du ska hantera din ekonomi?"
Dela denna sida: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries