settings icon
share icon
Fråga

Innehåller Bibeln fel, motsägelser, eller avvikelser?

Svar


Om vi läser Bibeln som den är skriven, utan förutfattade meningar eller för att hitta fel, kommer vi att finna att den är en sammanhängande, konsekvent och relativt lättförståelig bok. Visst finns det svåra passager. Ja, det finns även verser som verkar motsäga varandra. Vi måste dock komma ihåg att Bibeln skrevs av cirka 40 olika författare under en period av cirka 1 500 år. Varje författare skrev med en annan stil, från ett annat perspektiv, till en annan publik, för ett annat syfte. Vi bör förvänta oss ett antal smärre skillnader. En skillnad är dock inte nödvändigtvis en motsägelse. Det handlar bara om en motsägelse om det absolut inte finns något tänkbart sätt att förena verserna eller passagerna. Även om ett svar inte är tillgängligt just nu, betyder det inte att det inte existerar ett svar. Många har trott sig hitta fel i Bibeln i relation till historia eller geografi bara att få senare förstå att Bibeln är korrekt när ytterligare arkeologiska bevis upptäcks.

Vi får ofta frågor i stil med "Förklara hur dessa verser inte motsäger varandra!" eller påståenden "Se, här är ett fel i Bibeln!" Visserligen är vissa av de saker som folk tar upp svåra att svara på. Det är dock vår åsikt att det finns hållbara och logiskt rimliga svar på varje förmodad bibelmotsägelse eller bibelfel. Det finns böcker och webbplatser tillgängliga som listar "alla fel i Bibeln." De flesta får helt enkelt sin ammunition från dessa platser; de hittar inte de förmodade felen på egen hand. Men det finns också böcker och webbplatser tillgängliga som motbevisar vart och ett av dessa påstådda fel. Det sorgligaste är att de flesta som attackerar Bibeln inte är riktigt intresserade av ett svar. Många som angriper Bibeln är till och med medvetna om dessa svar, men de fortsätter att använda samma gamla dåligt underbyggda attacker om och om igen.

Så, vad ska vi göra när någon kommer till oss med ett påstått bibelfel?

1. Studera skrifterna under bön och se om det finns ett enkelt svar.
2. Sök vidare med hjälp av några av de utmärkta apologetiska böcker som försvarar Bibeln. Det finns även webbplatser med sådan information.
3. Fråga din pastor och församlingens äldste för att se om de har ett svar.
4. Om du fortfarande inte finner ett entydigt svar efter att ha följt steg 1, 2 och 3, får du lita på att Gud och hans ord är sanning och att det finns en lösning som helt enkelt inte är uppenbar ännu (2 Timoteusbrevet 2:15, 3:16-17).

EnglishÅtervänd till den svenska hemsidan

Innehåller Bibeln fel, motsägelser, eller avvikelser?
Dela denna sida: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries