settings icon
share icon
Питање

Шта Библија говори о Божијем гневу?

srpski
Одговор


Гнев се дефинише као „емоционална реакција на очигледно зло и неправду" и често се преводи као „гнев", „огорчење", „узнемирење" или „незадовољство". И људи и Бог показују гнев. Међутим, постоји огромна разлика између Божијег и људског гнева. Божији гнев је увек свет и оправдан; људски никада није свет и ретко је оправдан.

У Старом завету, Божији гнев је божански одговор на људски грех и непослушност. Идолопоклонство је често било случај за божански гнев. Псалам 78:56-66 описује идолопоклонство Израела. Божији гнев је непрекидно усмерен на оне који не следе Његову вољу (Поновљени закон 1:26-46; Исус Навин 7:1; Псалам 2:1-6). Старозаветни пророци су често писали о дану у будућности, „дану гнева" (Софоније 1:14-15). Божији гнев против греха и непослушности је савршено оправдан јер је Његов план за људски род свет и савршен, као што је сам Бог свет и савршен. Бог је пружио начин да стекнемо божију наклоност – покајање – које одвраћа Божији гнев од грешника. Одбацити тај савршени план значи одбацити Божију љубав, милост, благодат и наклоност и навући на себе Божији праведан гнев.

У Новом завету Исусово учење подржава концепт Бога као онога који осуђује грех. Прича о богаташу и Лазару говори о Божијем суду и озбиљним последицама за грешнике који се не покају (Лука 16:19-31). Исус је рекао у Јовану 3:36: „Ко верује у Сина има вечни живот; а ко је непослушан Сину неће видети живота, него гнев Божији остаје на њему." Онај који верује у Сина неће доживети Божији гнев за грех, пошто је Син узео гнев када је умро уместо нас на крсту (Римљаниима 5:6-11). Они који не верују у Сина, који га не прихвате као Спаситеља, биће осуђени на дан гнева (Римљанима 2:5-6).

Насупрот томе, људски гнев је је нешто на шта нас Бог упозорава у Римљанима 12:19, Ефежанима 4:26 и Колошанима 3:8-10. Само Бог је у стању да се освети јер је Његова освета савршена и света, док је људски гнев грешан, отвара га за демонски утицај. За хришћанина бес и гнев су у недоследности са нашом новом прородом, која је сам Христос (2.Коринћанима 5:17). Да би доживео слободу од доминације гнева, вернику је потребан Свети Дух да га посвети и очисти његово срце од осећања гнева и беса. Римљанима 8 показује победу над грехом у животу онога који живи у Духу (Римљанима 8:5-8). Филипљанима 4:4-7 нам говори да је ум под контролом Духа испуњен миром.

Божији гнев је страховита и застрашујућа ствар. Само они који су покривени Христовом крвљу која је проливена за нас на крсту могу да буду сигурни да их Божији гнев никада неће задесити. „ Стога ћемо много пре ми, оправдани сада његовом крвљу, његовим посредством бити спасени од гнева" (Римљанима 5:9).Врати се на Српску страну

Шта Библија говори о Божијем гневу?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries